Egipat: Pronađen prvi frontalni portret faraona

MEĐUNARODNI su egiptolozi uspjeli sastaviti fragmente prvog poznatog drevnog frontalnog portreta nekog faraona, objavio je u četvrtak u Kairu španjolski arheolog Jose Manuel Galan.

Galan je izjavio da portret, prvi koji ne prikazuje nekog faraona iz profila, slika ili Tutmosisa III. ili njegove majke Hatšepsut. Portret je otkriven na drvenoj ploči pronađenoj u prednjem dijelu faraonske grobnice u Luksoru.

Hatšepsut, koja je često bila portretirana kao muškarac, vladala je zajedno sa sinom na prijelazu iz 16. u 15. stoljeće prije nove ere.

Ovo je otkriće krajnje neuobičajeno jer su drevni Egipćani portrete sunarodnjaka uvijek radili iz profila. Frontalno su slikali samo strance ili pripadnike podzemnog svijeta. Galan pretpostavlja da se u ovom slučaju radi o skici nekog studenta umjetnosti koja je rađena iz zabave.

Prvi fragment ovog portreta pronađen je 2002. godine, a sljedećih 13 godinu dana kasnije. Posljednje mjesece stručnjaci su proveli sastavljajući cijelu sliku dimenzija 50x31centimetara.

Pročitajte više