Egipatskoj djevojčici rođenoj s dvoja usta operacijom u SAD-u spašen život i vraćen osmijeh na lice

RODITELJIMA djevojčice koja se rodila s dvoja usta, liječnici su rekli kako njihova kći neće dugo poživjeti, no sada 15-mjesečna Rokaya Mohamed preživjela je unatoč svim negativnim prognozama, a još uz to prevalila je dugačak put iz rodnog Egipta u daleki SAD, kako bi joj pionirskom operacijom na lice bio vraćen osmijeh.

Do prije tjedan dana liječnici u Dječjoj bolnici u Los Angelesu nikada nisu izveli operaciju takve vrste, a vjeruje se kako je Rokayino stanje na svijetu bilo jedinstveno, piše Daily Mail.

Doktor William Magee III., voditelj međunarodnog programa na odsjeku plastične i rekonstruktivne kirurgije čuo je za bebu rođenu s dvoja usta, od kojih su svaka imala i gornju i donju čeljust, te je osmislio način da joj pomogne.

Rokayin otac Tamer Mohamed za ABC je rekao da je kćer održao na životu hraneći je tekućim preparatima od njezina rođenja, te je dodao kako rentgenske snimke i ultrazvuk nisu pokazali kako će njezino lice izgledati, no borit će se i promijeniti život svoje kćerkice.

Zahtjevna operacija pomno planirana, Rokaya ju je podnijela iznimno dobro

Iako su doktor Magee i njegov liječnički tim izveli operacije rascjepa usne i čeljusti na više od sto djece iz 50 zemalja, operaciju ovakvog tipa dosad nisu nikad radili, no bili su uvjereni kako će uspjeti preoblikovati lice djevojčice i spasiti joj život.

Operaciju su dugo i pomno planirali, no neke posljednje odluke donesene su u samoj operacijskoj sali. Malena Rokaya operaciju je podnijela iznimno dobro, bolje od očekivanog, oporavlja se u bolnici i kroz par tjedana moći će se vratiti kući.

Narednih godina čekaju je brojne operacije, no njih će moći provesti i liječnici iz Egipta.

Njezinoj obitelji su u financiranju puta u SAD i plaćanju operacije pomogle brojne neprofitne udruge, kao što su Mending kids International, Children of War i Operation Smile, udruga čiji je glavni cilj vratiti osmijehe na dječja lica, a koju je 1982. godine osnovao otac doktora Mageeja, dr. William Magee Junior.

Pročitajte više