Ekipa krala i varala po Zagrebu. Jedan slučajno naručio mobitel na žrtvinu adresu

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Trojica mladića mjesecima su krala i varala po Zagrebu, a policija ih sumnjiči za 35 kaznenih dijela. Dvojica su uhićena, no jedan je za sada nedostupan policiji i za njim se traga. Ujedno, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a sumnja se da je i on bio u kriminalnog ekipi s ostalom trojicom.

 Za njega policija sumnja da je od rujna 2023. do prosinca 2024. godine na području Trešnjevke provaljivao u aute i krao novčanike, torbice, dokumente, novac i drugo. Potom išao na razne lokacije na području grada Zagreba gdje koristio ukradene bankovne kartice, a često je njima i plaćao usluge taksi prijevoza. Nekad bi operirao sam, a nekada s ostatkom osumnjičene ekipe.

Krali iz auta

Nadalje, sumnja se da su dvojica osumnjičenih (20, 21) studenoga iz zaključanog teretnog vozila marke Renault Master ukrali razni alat kao što su akumulatorske  bušilice, brusilice te u odvijači i slično ukupne vrijednosti oko 1.600 eura.

 Također, sumnja se da je osumnjičeni 20-godišnjak s još jednom zasad nepoznatom osobom sredinom prosinca iz jednog Audija A6 ukrao novčanik s dokumentima i novcem, bankovne kartice i drugim.

Naručio mobitel na adresu žrtve

Na takav su način, sumnja se, zajedno postupali 20, 21 i 19-godišnjak sredinom prosinca 2023. kada je meta bio osobni automobil marke Volkswagen Taigo, iz kojeg su nakon što su ga otvorili otuđili novac i sunčane naočale.

U više su navrata na raznim lokacijama na području grada Zagreba zlouporabili ukradene bankovne kartice i tako se okoristili s 3.500 eura. Trenutno nedostupna osoba sumnja se da je koristila osobne podatke oštećenog te na internetskoj stranici teleoperatera, naručila mobilni uređaj, a koji potom nije isporučen jer je greškom zaboravio izmijeniti adresu dostave te je uređaj poštom dostavljen oštećenom, koji ga je potom vratio teleoperateru.

Jedan od njih nabavio Kalašnjikov

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 10.000 eura. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja došlo se do saznanja kako je osumnjičeni 28-godišnjak neovlašteno nabavio automatsku pušku marke Zastava, tzv. Kalašnjikov čije je nabavljanje i posjedovanje građanima zabranjeno, a koju je skrivao na adresi svog boravišta. 

Provedeno je kriminalističko istraživanje zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te će kaznena prijava biti podnesena Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu redovnim putem.

Pročitajte više