Ekološka katastrofa u Peruu: Nakon erupcije na Tongi došlo do jakog izlijevanja nafte

VLASTI Perua su priopćile kako je zbog izlijevanja nafte uz obalu te države došlo do "ekološke katastrofe". Naime, rafineriji La Pampilla je zbog valova koji su je pogodili nakon erupcije vulkana na Tongi iscurilo više od 6000 barela nafte.

Nadležne vlasti su zatvorile tri najviše pogođene plaže te su navele kako su na tom području uočile puno mrtvih životinja prekrivenih naftom. Dužnosnici ministarstva vanjskih poslova pozvali su operatera Repsol da plati odštetu.

"Ovo je najgora ekološka katastrofa koja se dogodila oko Lime u posljednje vrijeme i koja je ozbiljno naškodila stotinama obitelji ribara. Repsol mora odmah nadoknaditi štetu", napisalo je ministarstvo na Twitteru, a prenosi BBC.

"Mi nismo izazvali ovu ekološku katastrofu"

Glasnogovornica kompanije Tine Van Den Wall Bake zanijekala je odgovornost rekavši da je do izlijevanja došlo na ograničenom području.

"Mi nismo izazvali ovu ekološku katastrofu i ne možemo reći tko je odgovoran", rekla je u srijedu Van Den Wall Bake.

No premijerka Mirtha Vasquez je kasnije novinarima kazala da tvrtka "očito" nije imala plan za rješavanje problema izlijevanja nafte u slučaju nepredviđene situacije.

Pokrenuta istraga

Tužitelji su pokrenuli istragu o ulozi Repsola u incidentu, a ministarstvo okoliša je upozorilo da bi kompanija mogla platiti kaznu od više od 34.5 milijuna dolara.

Peruanski energetski regulator Osinergmin u međuvremenu je priopćio da je naredio zatvaranje jednog od četiri terminala rafinerije dok se ne utvrde uzroci izlijevanja. Dužnosnici kažu da je curenje nanijelo štetu na oko 18.000 četvornih kilometara zaštićenih zona u kojima obitavaju rijetke biljne i životinjske vrste. U tijeku je i čišćenje oko tri kilometra plaža.

Pročitajte više