Ekonomist Šonje o ograničenju cijene goriva: Ovo je najbrutalnija moguća odluka

Foto: Srecko Niketic

EKONOMIST Velimir Šonje za RTL Direkt komentirao je odluku vlade da zamrzne maksimalnu cijenu benzina.

Dakle, od 11.4 kune koliko vi platite litru danas, 3.4 kune je stvarna cijena tog benzina, znači to je ono što naftne gazde plate u nabavi, a otprilike 1.2 kunu je njihova marža. Sve ostalo uzme država kroz porez i trošarine. Znači 6.8 kuna ode u proračun. Država će i dalje uzimati svojih 6.8 kuna, jedino što se mijenja je marža vlasnika benzinskih koja će pasti sa 1.2 na 0.8. Velimir Šonje za Direkt kaže da je odluka vlade najradikalnija i najbrutalnija moguća. Objasnio je i zašto.

"Naftni cjenovni šok je značajan i normalno je razgovarati o tome kako ga ublažiti. Međutim, ona najradikalnija i najbrutalnija mjera može imati i negativne posljedice. U krajnjoj liniji u smislu nekakvih nestašica, međutim to naravno ne želim najaviti, ali je svakome jasno da ako je cijena regulirana prenisko u odnosu na troškove, da u tom slučaju distributeri i pružatelji te usluge na pumpama gube motiv da rade. Tako da može doći i do problema u opskrbi", kazao je Šonje.

"Ovo podsjeća na neka stara vremena"

"Ovo podsjeća na neka stara vremena, ali ja ću vas podsjetiti da administriranje cijena nije bilo samo u socijalizmu nego je ono trajalo do 2014. godine. Dakle mi 7 godina imamo liberalizirani sistem u kojem konkurencija distributera drži cijene pod kontrolom i utoliko možemo reći nije sad bitno hoćemo socijalističkom, administrativnom, intervencionističkom. Treba gledati suštinu i biti, a bit je, ponovit ću, da država ima druge mehanizme, a ne direktnu kontrolu cijena kao glavni instrument kojim još uvijek može utjecati na tržište", kazao je.

Pročitajte više