Ekonomist Vedriš: Hrvatska je imala više prilika za zaokret

Foto: FAH

"SVAKA vlada uvijek će naravno potražiti neki odgovor na svoje probleme u razdoblju mandatnom one prošle vlade", kaže Mladen Vedriš, profesor međunarodne ekonomije i ekonomske politike, u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna", komentirajući izjavu Tihomira Oreškovića o tome da je Hrvatska izgubila četiri godine zbog bivše Vlade.

"Hrvatska je imala nekoliko prilika za zaokret. Ali ako govorim o ovom konkretnom sada, europskom semestru. On je utemeljen 2010. i počeo se primjenjivati 2011. Mi smo dobro znali već tada da ulazimo u tu proceduru. Mi smo tada bili u svojevrsnom monitoringu. Prema tome imali smo mogućnost da kao sparing partneri vidimo što se događa i da počnemo s tim reformama. Međutim, uvijek je očekivanje kod nas da će to obaviti netko drugi, da će se to dogoditi samo po sebi ili da to neće biti dovoljno opasno da bi se moralo reagirati", kazao je.

Dodao je i da smatra bitnom još jednu konstataciju.

"Europska Komisija ne posluje s vladama. Ona gleda što se događa u državama. Prema tome ne može netko upirati u svog prethodnika ili reći to će obaviti moj nasljednik", istaknuo je Vedriš. 

Pročitajte više