Ekonomisti u Davosu: Bitcoin nije prava valuta i to nikada neće postati

Foto: 123rf

BITCOIN je zbog svojeg burnog rasta bio glavna tema rasprava na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi CNN.

Svjetski ekonomisti u Davosu složili su se da bitcoin nikad neće dostići status "prave" valute, poput američkog dolara ili japanskog jena.

"Središnje banke stoljećima njeguju financijski sustav… Ovo što sada imamo je dobra stvar", izjavio je nobelovac Robert Shiller.

Zamjena za zlato

Zamjenica guvernera središnje švedske banke, Cecilia Skingsley, izjavila je da "ne vidi problem u tome da ljudi koriste bitcoin kao imovinu za ulaganje". Međutim, smatra ga previše nestabilnim za valutu.

Cijene bitcoina su s 20.000 američkih dolara u prosincu ovaj mjesec pale na manje od 11.000 dolara. Uzrok padu je zatvaranje kriptovalutnih burzi te govorkanje o uvođenju strože regulacije.

I ulagači u bitcoin sumnjaju na njegovu primjenu u vidu valute. Poduzetnica i ulagačica Jennifer Zhu Scott bitcoin naziva "pričuvom vrijednosti". Ne smatra ga valutom, već boljom alternativom zlatu.
Bitcoin ima ograničenu primjenu u pravom svijetu jer ga prihvaća tek nekolicina prodavača. Vodeća tvrtka za internetsko plaćanje Stripe najavila je da će obustaviti obradu transakcija bitcoina u travnju zbog njegove nestabilnosti.

Pred kriptovalutama je još dug put

I najviši vladini dužnosnici u Davosu dali su naslutiti da je pred kriptovalutama još dug put.

"Potičemo financijsku tehnologiju, potičemo inovacije, no želimo osigurati da su sva naša financijska tržišta sigurna i da se ne koriste za protuzakonite aktivnosti", izjavio je američki ministar financija Steven Mnuchin.

Britanska premijerka Theresa May najavila je da će se britanska vlada ozbiljno pozabaviti kriptovalutama, osobito zbog načina na koji ih upotrebljavaju "kriminalci".

Izvršni direktor američke tvrtke za upravljanje investicijama BlackRock, Larry Fink, najglasnije je osudio bitcoin, prozvavši ga "indeksom pranja novca".
 

Pročitajte više