Ekonomistica Vizek: Novac u zdravstvu očito curi na sve strane

MARUŠKA VIZEK s Ekonomskog instituta, koja sjedi i u saborskom Odboru za fiskalnu politiku, za RTL je govorila o proračunu.

"Proračun je isključivo socijalan"

"Rashodi iznose 174 milijarde kuna, od toga 127 milijardi kuna koje direktno utječu na rezultat proračuna, dakle na generiranje deficita proračuna. Ako znamo da se od tih 127 milijardi 100 odnosi na mirovine, plaće i troškove u zdravstvu, onda znate da mi nikad ne možemo govoriti o proračunu koji je razvojni. Proračun je, prije svega, isključivo socijalan. Gabariti su vrlo jasni i oni su određeni godinama i to se, nažalost, ne može tako lako promijeniti", rekla je Vizek.

Kaže da je najava rasta BDP-a od devet posto zadovoljavajuća. 

"Europska komisija je nedavno izdala procjenu da bi u ovoj godini hrvatsko gospodarstvo trebalo rasti 8.1 posto, dok vlada taj ovogodišnji rast projicira na devet posto. Iako mi s devet posto idemo iznad rekordnog rezultata iz 2019., a s 8.1, koliko prognozira Komisija, ne idemo, ovaj rezultat je, po meni, dobar. S obzirom na to da su vlada i mnoge institucije još na proljeće predviđale nama rast za ovu godinu od 5.2 posto, mislim da su i 8.1 i devet posto za 2021. doista vrlo veliki uspjesi i da možemo biti zadovoljni", navodi.

"Mi već praktički sad znamo da ćemo imati rebalans zbog zdravstva"

Istaknula je da je zdravstvo problem koji se događa svake godine: "Mi već praktički sada znamo i možemo očekivati da ćemo u ovom proračunu za sljedeću godinu, negdje sredinom ili krajem godine, imati rebalans koji će biti baš zbog zdravstva, jer imamo nove troškove koje nismo bili u stanju predvidjeti. Očito je sustav neučinkovit, očito novac curi na sve strane, očito se troškovi nisu u stanju na adekvatan način kontrolirati i tu očito treba napraviti reda. Zašto se taj red ne događa, to je pitanje, rekla bih, za one koji upravljaju sustavom." 

"Uvođenje eura neće riješiti nijedan naš strukturni problem"

Kaže kako, povećanje cijena prilikom uvođenja eura je najmanje bitna negativna strana. "To se može iskontrolirati i mogu se primijeniti iskustva iz drugih zemalja kako su to one radile", kaže.

Zaključila je tvrdnjom da uvođenje eura neće riješiti ni jedan strukturni problem koji Hrvatska ima. "To mogu samo reforme", tvrdi ova ekonomistica.

Pročitajte više