Ekskluzivno: Šef Uprave Badela kazneno prijavljen da je oštetio firmu za više od 50 milijuna kuna!

RADNICI i dioničari Badela 1862. protiv predsjednika Uprave te firme Ante Perkovića podnijeli su kaznenu prijavu kojom ga optužuju da je oštetio firmu za više od 50 milijuna kuna! Index je u posjedu kaznene prijave, kao i popratne dokumentacije, koja je poslana Državnom odvjetništvu, Uskoku i Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Glasnogovornik Uskoka Vuk Đuričić potvrdio nam je da je prijava koja datira od 18. rujna ove godine zaprimljena, nakon čega je sastavljen spis koji će biti proslijeđen Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, s obzirom da se radi o slučaju iz njihove nadležnosti. U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu nam je, pak, rečeno kako oni provode istragu na osnovu kaznene prijave protiv Perkovića, ali da se ne radi o istoj prijavi koju je Index dobio na uvid.

Perković je već mjesecima pod istragom, ali i dalje je predsjednik Uprave Badela

"Izvješćujemo vas da ovo državno odvjetništvo ima u radu kaznenu prijavu protiv Perković Ante i dr. zbog učina više kaznenih djela, ali je ta kaznena prijava podnijeta od strane  'CITI tržišnog zavoda', a ne od dioničara 'Badela 1862' i ne datira od 18.rujna 2009. kako glasi Vaš upit već od 22. prosinca 2008.godine", stoji u odgovoru na upit koji smo dobili od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

No, izvor blizak istrazi potvrdio nam je kako se kaznenom prijavom "CITI tržišnog zavoda" Perković tereti za ista ili slična kaznena djela poput onih koja mu u svojoj prijavi pripisuju radnici i dioničari pa će njihova prijava zajedno s popratnom dokumentacijom samo biti dodana u postojeći spis jer nema potrebe za otvaranjem nove istrage s obzirom da Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na tom predmetu radi već nekoliko mjeseci.

Radnici optužuju: Ugovorima s vinarijom Vrgorka i tiskarom Grafpex Badel oštećen za 50 milijuna kuna!

Radnici i dioničari Badela Perkovića terete po nekoliko stavki, ali najzanimljiviji dio prijave su svakako prve dvije točke, koje su ujedno i najbolje dokumentirane. Radi se o štetnim ugovorima koji su na Perkovićevo inzistiranje potpisani s vinarijom "Vrgorka" iz Vrgorca i tiskarom Grafpex iz Zagreba. Samo ugovorima s te dvije tvrtke je Perković oštetio Badel za nešto više od 50 milijuna kuna!

U kaznenoj prijavi radnika i dioničara navodi se kako je Perković nakon svog dolaska na čelo Uprave Badela 2001. godine usmjerio svoje ključne aktivnosti na "pregovore i dogovore s dobavljačima, te ugovaranje svoje osobne provizije u svakom poslu potpisivanjem ugovora o djelu za nepostojeće usluge, isplaćivanjem naknada odvjetnicima za usluge koje nisu obavili..." Takvim je aktivnostima Perković, tvrde podnositelji kaznene prijave, ne samo uništio Badelov ugled već i doveo to dioničko društvo na sam rub stečaja, u gotovo bezizlaznu poslovnu situaciju. 

Vino loše kvalitete kupljeno po tri puta većim cijenama

Od 2003. godine do kolovoza ove godine Badel je, prema dokumentaciji koju posjeduje naša redakcija, od Vinarije "Vrgorka" kupio robu u ukupnoj vrijednosti od 46.338.461 kuna, a uglavnom se radi o crnim i bijelim vinima koja su deklarirana kao stolna. Vina su se, kako se navodi u kaznenoj prijavi, kupovala za 3,7 do 5,3 kune po litri, iako je njihova realna cijene oko 1,5 kuna po litri!

Radi se, kako tvrde podnositelji prijave, o vinima toliko loše kvalitete da se nisu smjela niti mogla koristiti u druge svrhe osim destilacije, što su brojnim kemijskim analizama potvrdili i enolozi. No, Perković je usprkos svemu davao naloge da se preskupo vino nastavi kupovati, a tek je na kolegiju Uprave i direktora poslova održanom 24. kolovoza ove godine priznao da "vino iz Vrgorca nije za ništa drugo osim za destilaciju". Podnositelji kaznene prijave smatraju kako je to priznanje Perković dao samo zato što je predvidio da mu se sprema smjena, koju određena skupina dioničara i dalje pokušava ishoditi.

U kaznenoj prijavi koja je podnesena protiv Perkovića navodi se kako njegova provizija na više od 46 milijuna kuna plaćenih vinariji "Vrgorka" iznosi najmanje 25 milijuna kuna!

Tiskari plaćali naljepnice 40 posto više od tržišne cijene

Još frapantniji slučaj lošeg poslovanja, ali i nepotističkih veza, su ugovori koje Badel već godinama potpisuje s tiskarom Grafpex. Ta je zagrebačka tiskara dugogodišnji Badelov dobavljač za etikete, a u vlasništvu je Zdenka Ljevaka, koji je ujedno i član Nadzornog odbora Badela 1862. U kaznenoj prijavi protiv Perkovića navodi se kako je prema obavljenom javnom natječaju i snimci stanja na tržištu bivši direktor nabave Badela došao do spoznaje da su Grafpexove cijene čak 40 posto iznad tržišnih! Nedugo zatim Darko Krstić je degradiran na radno mjesto u proizvodnji, te izvrgnut pritiscima zbog kojih je uskoro dao ostavku.

Posebno zanimljivi su navodi iz kaznene prijave kako je Zdenko Ljevak u jednom trenutku čak pristao sniziti cijenu svojih proizvoda, ali ga je Perković u tome spriječio! Index je u posjedu preslike zapisnika sa sastanka održanog 17. listopada 2006. kojeg je sazvao šef Uprave Perković, a kojem su kao predstavnici Grafpexa nazočili Zdenko i Goran Ljevak, a kao predstavnici Badela uz Perkovića su na sastanku bili spomenuti direktor nabave Krstić, te Nikola Braović i Marijan Lončar.

Na tom je sastanku Krstić iznio podatke da Grafpexova ponuda nije konkurentna, ali Perković je izrazio obavezu da se svi papirnati materijali koji se nabavljaju za potrebe Badela moraju nabavljati preko Grafpexa, te je naložio da se što prije potpišu ugovori za 2006. godinu, kao i za razdoblje od 2007. do 2010. godine. Podnositelji kaznene prijave izračunali su da se vrijednost godišnje nabave etiketa od Grafpexa kreće oko sedam milijuna kuna, a ukoliko se redovito plaćalo 40 posto više od tržišne cijene, to znači da je Badel u proteklih devet godina na poslovima s Grafpexom oštećen za 25,2 milijuna kuna!

Perković ne želi komentirati kaznenu prijavu

Za komentar navoda iz kaznene prijave upitali smo i samog gospodina Perkovića, koji nas je u kratkom telefonskom razgovoru zamolio da njegove odgovore pričekamo do petka. Perković je isprva pristao na razgovor, ali predomislio se kad je čuo o kojoj se temi radi.

Na naš upit zna li da Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu protiv njega vodi istragu, Perković je odgovorio negativno. Kad smo pojasnili da se radi o kaznenoj prijavi koju su zbog štetnih ugovora podnijeli radnici i mali dioničari odgovorio je: "S obzirom da je praznik već počeo, najbolje da to ostavimo za petak". Usprkos našem inzistiranju, Perković nije želio odgovoriti niti na jedno pitanje.

Perković javnosti poznat iz afere Maestro

Predsjednik Uprave Badela i ranije je bio "gost" novinskih stupaca, a najpoznatija afera s kojom ga se dosad povezivalo svakako je slučaj "veliki maestro". Perković je u tom slučaju bio svjedok na suđenju zagrebačkom odvjetniku Jurju Parazajderu, koji je od njega iznudio 257.000 kuna, te je osuđen na tri godine zatvora.

Perković je, naime, svjedočio u procesu, a kasnije je objašnjavao kako je njegova tvrtka doista dala Parazajderu novac (na preporuku Josipa Matanovića, potpredsjednika HFP-a osuđenog na 11 godina zatvora), ali to su shvatili kao normalan dio procedure koji, po Perkovićevim riječima, nije bio sumnjiv ni Badelovim pravnicima.

Perković je pozornost privlačio i "obračunom" s dioničarima koji ga žele smijeniti s mjesta predsjednika Uprave Badela, o čemu je Index opširno izvijestio. Hoće li dioničari uspjeti ishoditi njegovu smjenu, saznat će se na skupštini koja je zakazana za 17. listopad.

Pročitajte više