Ekskluzivno: Vojković bez dozvole unutar Parka prirode gradi imanje kojega se ne bi posramio ni Todorić

HRVOJE VOJKOVIĆ, šef Uprave Croatia osiguranja, u mjestu Poljanica Okićka na posjedu koji se proteže na 13.809 kvadratnih metara, gradi luksuzno imanje kojega se ne bi posramio ni Ivica Todorić, koji u Kulmerovim dvorima stanuje u 15.100 kvadrata. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, Vojković gradi dvije kuće i jednu zgradu unutar Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Županija zagrebačka: Vojković nema dozvole

Kako saznajemo, Vojković ondje gradi već gotovo dvije godine, a iako je gradnja davno odmakla, Vojković nema potrebne dozvole. To nam je potvrdio Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije, kao i stručne službe unutar Parka prirode.

"Naš Upravni odjel na ime investitora Hrvoja Vojkovića nije izdao lokacijsku dozvolu, potvrdu glavnog projekta niti rješenje o uvjetima građenja, kao ni na ime nekog drugog investitora, za izgradnju na navedenoj adresi u Poljanici Okićkoj", odgovorila je za Index pročelnica navedenog odjela Željka Abramović nakon što nas je državna administracija u potrazi za odgovorima prošetala od Ministarstva pa do gradskog i županijskog odjela za gradnju.

Nadzor Parka: Zatražili smo dozvolu Ministarstva kulture

Vojkovićeve dvije kuće grade se na površini od 112 kvadratnih metara, odnosno 103 kvadratna metra, a zgrada ima 93 kvadratna metra. Obilaskom gradilišta mogli smo primijetiti evidentan luksuz u koji se svakako ubraja i podzemni bazen, koji bi se trebao nalaziti u podrumu jednog od triju objekata. Također, kuće i zgrada oblažu se finim i vrlo skupocjenim kamenom, a maštovitost investitora Vojkovića izazvala je u najmanju ruku zgražanje čelnih ljudi PP-a Žumberak.

"Posljednji put bili smo na gradilištu Vojkovićevih objekata u rujnu. Naložili smo da se radovi zaustave, a od Vojkovića smo zatražili da dobije i posebnu dozvolu Ministarstva kulture jer gradi unutar zaštićenog parka prirode. Koliko mi je poznato, on je do danas nije dobio", objasnio je za Index šef nadzorne službe PP-a Žumberak Damir Otmačić.

S Vojkovićem problemi

Šef nadzora unutar Parka objasnio nam je kako su primili dosta žalbi na račun gradnje Vojkovićevih objekata, koje je "upakirao" u rekonstrukciju postojećih objekata.

"Odmah na početku je bilo problema s Vojkovićem; kada je srušio postojeću betonsku štalu, a onda krenuo graditi nove temelje kako bi na istom mjestu podigao zgradu. Sve smo prijavili, a kada nam je još i objasnio kako želi graditi podzemne bazene, bili smo zgroženi idejom da se tako nešto gradi unutar Parka prirode", pojasnio je Otmačić za Index.

Okolnost koja ide na ruku Vojkoviću, svakako je ta što se njegovo imanje nalazi na vrlo nepristupačnom terenu, a u to smo se i sami uvjerili nakon što smo se jedva probili do naselja. Nakon što smo Otmačiću objasnili da smo u obilasku gradilišta naišli i na tešku mehanizaciju, bio je nemalo iznenađen, najavljujući novu inspekciju.

Nemar ministrice Matulović Dropulić

"Da je dobio dozvole, to bismo valjda prvi saznali", rekao je šef nadzora u Parku prirode Žumberak.

Osim nepristupačnosti terena, zanimljivo je i ponašanje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja kada smo ih upitali znaju li išta o gradnji unutar Parka prirode, no odgovorili su nam da to nije u njihovoj nadležnosti. Ministarstvo Marine Matulović Dropulić nije nam htjelo ni odgovoriti kako je moguće da Vojković na gradilištu nema istaknutu ploču koja označava ime investitora, iako je to prema zakonu u njihovoj nepobitnoj nadležnosti.

Isto tako, vrlo je čudno da, unatoč traženjima, Ministarstvo nije do sada ni provjerilo sumnje kako se ne radi o rekonstrukciji postojećih objekata, kao i to je li se izašlo iz zadanih gabarita.

Vojković: Sve je na meni i sve je legalno

O gradnji luksuznog imanja upitali smo i samog Vojkovića, kao i to da nam komentira inspekcijske nalaze.

"Navedene nekretnine predstavljaju privatnu imovinu. Sva moja imovina stečena je legalno i na zakonit način. Na tu imovinu je plaćen porez i upisana je u zemljišne knjige na moje ime. Sva imovina je dio moje porezne kartice i uredno vođenog poreznog knjigovodstva, što je u svakom trenutku lako provjeriti", rekao je Vojković za Index, ne želeći ići u detalje.

Pročitajte više