Ekskluzivno za Index - Jadranka Kosor: Moja vizija izlaska iz krize

KAO PREDSJEDNICA Vlade potpuno sam svjesna ozbiljnosti i broja gospodarskih problema s kojima se suočava Hrvatska, ali i cijeli svijet. Ovdje ću navesti samo najvažnije čimbenike i pretpostavke za savladavanje krize.

Konsenzus

Prvi je konsenzus. Duboko sam uvjerena da je za uspješno i trajno savladavanje krize potreban minimalni konsenzus najvažnijih političkih čimbenika u državi. Zašto? Reforme i konkretni potezi ekonomske politike, koji su neizostavni dio bilo kojeg uspješnog programa oporavka nisu mogući, ili dugotrajne ukoliko nema političkog pa i najšireg društvenog konsenzusa. Samo sloga kuću gradi.

Fokus

Drugi je fokus. Gospodarski oporavak i rast, koji jedini mogu ponuditi nova i sačuvati postojeća radna mjesta uistinu su u središtu mog interesa. Tržišna učinkovitost nije moguća bez konkurencije i poštenog mjerenja kvalitete i cijene dobra ili usluge, a korupciji je cilj upravo derogirati tržišne kriterije. Završetak pregovora s EU i punopravno članstvo, cilj dovoljno velik po sebi, opet je u funkciji dugoročnog općeg gospodarskog boljitka.

Mjere za izlazak iz krize

Treći je sadržaj mjera za izlazak iz krize. Koliko vidim, konsenzus oko sadržaja je značajan. Svi se uglavno slažu da u uvjetima ne povećavanja inozemnog i javnog duga treba smanjiti ukupnu javnu potrošnju, kako bi rasterećeno gospodarstvo postalo konkurentnije na stranim, a profitabilnije na domaćem tržištu. Time će se generirati veću zaposlenost i veće dohotke građana, preduvjete za veću potrošnju i standard. Slažemo se i oko potrebe reformi u mirovinskom sustavu, brodogradnji, željeznici, itd. Slažemo se i da je potrebno nastaviti privatizaciju gdje se danas otvaraju potpuno nove mogućnosti sudjelovanja domaćeg kapitala.

Odlučnost

Četvrti je odlučnost. Meni osobno odlučnosti da realiziramo navedene ciljeve ne nedostaje. Naprotiv, pozivam sve koji žele i mogu da nam se pridruže.

Pročitajte više