Eksplozija pri prolasku konvoja somalijskog premijera - troje mrtvih

Najmanje tri osobe su poginule i petero ih je ranjeno u eksploziji jednog od vozila u konvoju somalijskog premijera Ali Mohameda Gedija u nedjelju u Mogadišu, naveli su svjedoci događaja.

Incident se zbio oko 500 metara od hotela u kojem je odsjeo premijer, neozlijeđen u napadu.

"Ne znamo što je prouzročilo eksploziju. Možda se radi o bombi, protutenkovskoj raketi ili bombi na cesti", rekao je jedan policijski dužnosnik.

Prošlogodšnjim mirovnim sporazumom, kojim je okončan 14-godišnji građanski rat u kojem je ubijeno do pola milijuna ljudi, dogovorena je uspostava središnje vlasti i politčkih institucija.

Najveće prepirke između vlade i bivših ratnih šefova u najvećem gradu Mogadišu sada se vode oko izbora glavnog grada prijelaznih institucija.

Predsjednik države Abdulah Jusuf Ahmed i njegov premijer su bazirani u Jowharu, 90 km sjeverno od Mogadiša, i drže da bi tamo trebalo biti sjedište vlade zbog nesigurnosti koja vlada u najvećem somalijskom gradu.

U svibnju ove godine 15 osoba je poginulo u eksploziji bombe u Mogadišu tijekom skupa na kojem je govorio Gedi, tada u svom prvom posjetu Mogadišu u funkciji šefa prijelazne vlade.

Pročitajte više