Eksplozija u Rijeci, uhićeni bombaši, Božinović objavio nove detalje. Otkriven motiv?

Foto: Cropix

NOĆAS oko 00:30 u Rijeci došlo je do eksplozije, a policija je uhitila dvojicu bombaša koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke od kojih je posljednja odjeknula noćas. Do noćašnje eksplozije došlo je kod upravne zgrade Plodine u Tower centru na riječkim Pećinama. 

Ozlijeđenih osoba u eksploziji nije bilo.

Neposredno prije aktiviranja eksplozivne naprave kod Tower centra, oko ponoći policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske su ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli njemačkog i hrvatskog državljanina koji su ondje ostavili eksplozivnu napravu. Navedene osobe su uhićene i privedene u policijsku postaju, objavila je policija. 

Osumnjičenici su imali i treću napravu, a sve se dovodi u vezu s eksplozijom od 21. svibnja na području trgovačkog centra na Vežici, u Rijeci, kada je uslijed aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave došlo do oštećenja stakla na vratima trgovačkog centra Plodine. 

Očevid navedenih događaja je u tijeku, kao i kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti, objavila je PU primorsko-gorasnka. 

Motiv bombaških napada je pritisak na Plodine?

I noćas su eksplozivne naprave dvojica bombaša postavljala pred objekte Plodina. Kako javlja Jutarnji list, istražitelji vjeruju da su bombe postavljene kao neka vrsta stvaranja pritiska na tu tvrtku.

Navode i kako riječki kriminalisti već neko vrijeme sumnjaju upravo u tu varijantu te da sinoćnje uhićenje dvojice muškaraca odmah nakon što su postavili eksplozivnu napravu kod Plodina u Kostreni nije slučajno, već je riječ o nekoj vrsti policijske zasjede. Prije uhićenja u Kostreni, podsjetimo, dvojac je kod Tower centra postavio eksplozivnu napravu koja je nešto kasnije eksplodirala. 

Naime, nakon eksplozije 21. svibnja ispred Plodina na Vežici policija je napravila plan prikrivenog motrenja trgovačkih centara Plodine u Rijeci, a sinoć oko ponoći njihov nadzor je urodio plodom.

Oglasio se Božinović

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se radi o policijskom postupanju koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

"Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje", rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko goranske policije.

"Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju", rekao je ministar novinarima nakon svečana Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija sinoć riješila.

Čestitao policiji

Ranije danas Božinović se oglasio na na Twitteru. 

"Čestitam policiji na profesionalnom i učinkovitom radu u otkrivanju i uhićenju osoba koje se dovode u vezu sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke. Njihova predanost u radu jamac je sigurnosti građana i zaštite javnog reda i mira", napisao je na Twitteru.

Pročitajte više

 

Pročitajte više