Eksplozije na godišnjicu smrti moćnog generala, preko 100 mrtvih. Iran najavio osvetu

U dvije eksplozije uzrokovane "terorističkim napadima" u Iranu je ubijeno više od 100 ljudi i ranjeno više desetaka njih, na obilježavanju godišnjice smrti vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija, ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice 2020., objavili su iranski dužnosnici.

Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a potom i drugoj eksploziji tijekom obljetnice na groblju, gdje je Sulejmani pokopan u Kermanu, gradu na jugoistoku zemlje.

"Eksplozije su uzrokovane terorističkim napadima", citirali su državni mediji izjavu lokalnog dužnosnika u pokrajini Kerman. Babak Yektaparast, glasnogovornik iranske hitne službe, kasnije je izvijestio da su 103 osobe ubijene i 140 ozlijeđeno.

"Ogromna eksplozija dogodila se u blizini džamije Saheb al-Zaman, gdje se nalazi Sulejmanijeva grobnica u Kermanu", objavila je državna televizija i dodala kako se druga eksplozija dogodila nekoliko minuta kasnije, prenosi agencija France Presse. 

Iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na pouzdane izvore, rekla je da su u blizini grobnice "eksplodirale dvije vreće s bombama". Bombe su očito aktivirane daljinskim upravljačem, dodaje agencija.

Novinska agencija ISNA citirala je gradonačelnika Kermana Saeeda Tabrizija koji je rekao da su bombe eksplodirale u razmaku od 10 minuta. "Išli smo prema groblju kada se iza nas iznenada zaustavio automobil i eksplodirala je kanta za smeće u kojoj je bila bomba", rekao je očevidac, a citira ISNA.

Iran obećava brz i snažan odgovor

Iranski ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da će sigurnosne vlasti reagirati "brzo i snažno" na dvostruke bombaške napade.  "Naše policijske snage su na oprezu i privest će pravdi one koji su počinili ovaj zločin", rekao je ministar državnoj televiziji.

SAD ubio Sulejmanija u Iraku 2020.

Sulejmani, zapovjednik iranskih elitnih snaga Kuds, bio je vođa iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, a SAD ga je ubio u siječnju 2020. u Iraku. 

Bio je zadužen za tajne misije snaga Kuds i pružanje smjernica, financiranje, oružje, obavještajne podatke i logističke potpore savezničkim vladama i naoružanim skupinama, uključujući Hamas i Hezbolah. Tadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je naredio ubojstvo 2020., opisao je Sulejmanija kao "terorista broj jedan u svijetu".

Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei prozvao je Sulejmanija "živućim mučenikom" još dok je bio živ.

Eksplozije su se dogodile u napetom trenutku u regiji

Eksplozije su se dogodile usred pojačanih napetosti u regiji, dok Izrael vodi rat protiv Hamasa u Gazi.

Jučer je viši čelnik Hamasa ubijen u predgrađu Bejruta u eksploziji za koju je američki dužnosnik rekao CNN-u da ju je izveo Izrael. Izrael nije potvrdio ni opovrgnuo umiješanost, ali Hamas i militantna skupina Hezbolah, koja kontrolira predgrađe, okrivili su Izrael i obećali osvetu.

Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah trebao bi danas održati govor, treći od izbijanja rata. Govor je najavljen prije napada u Bejrutu. Izrael optužuje Teheran da financira i naoružava Hamas. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je prošlog mjeseca da je njegova zemlja u "ratu na više frontova".

Sjedinjene Države također su nedavno pojačale svoj vojni angažman na Bliskom istoku. Prošlog mjeseca vojska je izvela zračne napade na Kataib Hezbolah, koji podržava Iran i "povezane skupine" u Iraku.

Uskoro opširnije

Pročitajte više