Eksplozije potresle Ankaru: Bomba pogodila parlament, detonacije u blizini Erdoganove palače

Foto: FAH

U TURSKOJ je u tijeku vojni udar. Vojska je blokirala promet na glavnim mostovima, nad Ankarom nadlijeću vojni zrakoplovi, državna televizija je izbačena iz etera, a blokirane su i društvene mreže.

BBC piše kako su u središtu Ankare odjeknule barem dvije eksplozije te kako je detonacija odjeknula i u blizini Erdoganove predsjedničke palače.

Turci na Twitteru pišu kako su se od jačine eksplozije u centru Ankare zatresla prozorska stakla.

Erdogan je pozvao ljude da izađu na ulice na prosvjed protiv onoga što je opisao kao pokušaj udara manjinske frakcije unutar vojske, obećavši da će se provesti nužne mjere. Novinaru CNN Turska putem mobilnog telefona u prijenosu uživo Erdogan je kazao da se Turci moraju okupiti na javnim trgovima i pokazati svoje odgovor na pokušaj vojnog preuzimanja vlasti.

Erdogan je kazao kako vjeruje da će pokušaj udara biti zaustavljen "u kratkom roku" i da će oni odgovorni za pokušaj vojnog preuzimanja vlasti platiti visoku cijenu na sudovima. Kazao je je da su taj akt ohrabrivale paralelne strukture – što je njegova uzrečica za sljedbenike Fethullah Gulena, muslimanskog propovjednika koji živi u SAD-u, a kojeg je već ranije optuživao za pokušaje poticanja ustanka među njegovim sljedbenicima u sudstvu i vojsci.

 Izvor iz EU-a kazao je, pak, Reuteru da pokušaj vojnog udara u Turskoj uključuje znatne dijelove vojske a ne "samo nekoliko pukovnika".

Pročitajte više