Ulovljen jedan od najgorih silovatelja u povijesti Britanije, ispalo da je policajac

Foto: Facebook

POLICAJAC londonske Metropolitanske policije koji je koristio svoju ulogu da namami i zastraši svoje žrtve, priznao je desetke silovanja i seksualnih prijestupa protiv 12 žena. David Carrick (48), koji je neke žrtve upoznao preko web stranica za upoznavanje, priznao je krivicu za ukupno 49 kaznenih djela tijekom dva desetljeća.

Radio je kao naoružani časnik u zapovjedništvu za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu. Policija se ispričala žrtvama, nakon što su otkrili da se za devet kaznenih djela provodila istraga, uključujući optužbe za silovanje između 2000. i 2021. godine. Djela za koja se tereti počinio je u razdoblju od 2003. do 2020. godine, a većina se dogodila u Hertfordshireu, gdje je živio.

Carrick je 2009. godine unaprijeđen iz policajca koji patrolira ulicama u člana elitne oružane postrojbe, zapovjedništva za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu, čuvara veleposlanstava, Downing Streeta i zgrada parlamenta.

Mamio žrtve uniformom i prijetio

Policija i tužitelji kažu da je iskoristio svoj položaj časnika Meta kako bi namamio žene, zatim ih terorizirao da šute o njegovim seksualnim napadima i ponižavanju. Opseg zločina koje je Carrick počinio u razdoblju od 17 godina, čini ga jednim od najgorih seksualnih prijestupnika u modernoj kriminalnoj povijesti.

Na sudu je između ostalog rečeno da je jednom prilikom ženu namamio tako da joj je u rujnu 2020. godine pokazao policijsku tjeralicu kako bi se osjećala sigurno, hvalio se da čuva premijera i rekao da mu je radni nadimak "gad Dave". Ostale je žrtve uvjeravao da im se neće vjerovati ako progovore o silovanjima jer je on policajac.

Carrick, koji je služio u Zapovjedništvu za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu, upoznao je neke žrtve putem internetskih stranica za upoznavanje kao što su Tinder i Badoo, te je iskoristio svoju ulogu policajca da pridobije njihovo povjerenje.

Ozljeđivao ih i zatvarao u mali ormar

Priznao je da je silovao devet žena, neke u više navrata tijekom mjeseci ili godina, pri čemu su mnogi od tih napada uključivali nasilje koje bi ih fizički ozlijedilo. Carrick bi kontrolirao što žene nose, što jedu, gdje spavaju i čak je spriječio neke od njih da razgovaraju s vlastitom djecom.

Priznao je da je u više navrata natjerao jednu od svojih žrtava u mali ormar ispod stepenica u svojoj kući, gdje ju je zatim zatvarao. No, tereti ga se da je u tom ormariću zatvarao brojne žrtve koje su unutra gole i skučene ostajale satima.

"Trebali smo uočiti njegov obrazac ponašanja, a budući da nismo, propustili smo prilike da ga uklonimo iz organizacije", rekla je pomoćnica povjerenika i voditeljica Meta za profesionalizam Barbara Gray. "Iskreno nam je žao što je to što je mogao nastaviti koristiti svoju ulogu policajca možda produžilo patnju njegovih žrtava. Znamo da se nisu mogli ranije javiti jer im je rekao da im se neće vjerovati."

"Riječ je o čovjeku koji je nemilosrdno degradirao, omalovažavao i seksualno zlostavljao i silovao žene. Kako je vrijeme prolazilo, ozbiljnost njegovog prijestupa se pojačavala jer se ohrabrio, misleći da će se izvući s tim. Razmjer poniženja kojem je Carrick podvrgao svoje žrtve drugačiji je od bilo čega s čime sam se susrela u 34 godine rada u državnom tužiteljstvu", rekla je Jaswant Narwal, glavna tužiteljica državnog tužiteljstva.

Pročitajte više