Elizabeta Mađarević zaslužuje prijezir i to ne samo zbog rasizma

Foto: Index/Facebook

SLUČAJ Elizabete Mađarević, još uvijek aktualne prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, koji je razotkrio Index, nije samo priča o jednoj diplomatkinji koja iznosi rasističke stavove koji po svemu pripadaju u 30-e godine prošlog stoljeća. To je priča o kukavičluku onih koji sami sebe smatraju hrabrim borcima za istinu, ali kad ih se suoči s vlastitim riječima, onda sva hrabrost u sekundi ispari.

Mađarević, koja fantazira o Hrvatskoj kao o zemlji u kojoj žive samo bijelci i koja zbog tog predstavlja “čistu, autentičnu” Europu, pokazala je već uobičajenu razinu hrabrosti i dosljednosti katoličkih talibana, wannabe ustaša i priglupih rasista.

Predvidljiva reakcija razotkrivenih rasista

Naime, kada se sulude teze takvih likova objave u medijima, moguće je točno predvidjeti reakciju koja slijedi.

Svi ti hrabri borci za “nepopularne istine” (u prijevodu na zdravoseljački - sulude teorije zavjera) odmah se prave da njihove riječi nemaju veze s njima, odnosno da su im podmetnute kao Mercedes Gabrijeli Žalac, vila s bazenom Lovri Kuščeviću ili stan u Zagrebu Goranu Mariću.

U slučaju Elizabete Mađarević priča je dobila još jedan neočekivani, iako kratkotrajni nastavak. Naime, kad je prošlog petka Index objavio skandalozne Facebook postove prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, ona je istog dana na toj društvenoj mreži ponosno objavila kako “ostaje uz svoje stavove”.

“Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je Mađarević u petak, da bi samo dan kasnije okrenula priču za 180 stupnjeva i mrtva-hladna ustvrdila da ju je, naravno, netko hakirao.

Tko vjeruje u hakiranje Elizabete Mađarević, neka vjeruje i međugorskim vidjelicama

Točno možemo zamisliti sobu u sjedištu moskovskog FSB-a u kojoj direktori i ravnatelji te ruske tajne službe raspravljaju koga će danas hakirati. Američke demokratske kongresnice? Prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu? Putinovu oporbu? Ne, ne i ne. 

Cilj je jasan - prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu je osoba kojoj se moraju dobro promišljenim hakerskim napadom podmetnuti rasistički, homofobni i ksenofobni stavovi. Onaj tko može povjerovati u tu teoriju neka slobodno vjeruje i međugorskim vidjelicama koje tvrde da praktički svakodnevno piju kavu s nevidljivom majkom tvorca svemira koja se, između ostalog, bavi građevinskim dozvolama u Hercegovini.

Gdje je hrabrost boraca za “čistu” Europu?

U problematiku činjenice da Elizabeta Mađarević, velika katolička vjernica, otvoreno laže kad kaže da je hakirana i time krši jednu od navodnih naredbi gore spomenutog tvorca svemira nećemo ni ulaziti. Da su katolici nerijetko licemjerni, to bar nije neka tajna.

No, fascinantno je da takvi likovi nemaju čak ni dovoljno hrabrosti da stanu iza svojih riječi koje su objavili pod vlastitim imenom i prezimenom. Misliš da bi Europa trebala biti kontinent samo za bijelce i kršćane? Misliš da je Jasenovac bio praktički odmaralište za Srbe, Židove i komuniste? Misliš da su homoseksualci i lezbijke bolesni ljudi koje bi trebalo liječiti? Takvi stavovi su vrijedni prijezira, ali mora se priznati svojevrsna hrabrost onima koji ih javno iznose. 

No, ljudi koji javno iznose takve stavove, slučajno ili ne, u pravilu nemaju čak ni hrabrosti stati iza vlastitih riječi i zato zaslužuju još više prijezira. Ne samo zato što su rasisti, homofobi i ksenofobi nego zato što su jadne kukavice kojima na prvom mjestu nisu ideali u koje se kunu, nego vlastita uhljepska guzica.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više