Povijesne emisije požara u Kanadi, stup dima doseže do Europe

Od početka svibnja različite regije u Kanadi bile su pogođene žestokim požarima otvorenih prostora, uključujući Britansku Kolumbiju, Albertu, Saskatchewan, Sjeverozapadne teritorije, Ontario, Quebec i Novu Škotsku, objavio je Copernicus, vodeći program Europskog programa promatranja Zemlje.

Emisije iz ovih požara do 26. lipnja sada su najveće godišnje procijenjene emisije za Kanadu u 21 godini našeg GFAS skupa podataka. Dim iz ovih požara doveo je do značajnog pogoršanja kvalitete zraka u cijeloj Sjevernoj Americi, pa čak i preko Atlantika do europske obale u drugom tjednu lipnja.

Oko 160 megatona emisija ugljika

Copernicus služba za nadzor atmosfere (CAMS) pratila je prijenos dima kao i intenzitet i procijenjene emisije požara otvorenih prostora.

Nakon neuobičajeno suhih uvjeta i visokih temperatura, nekoliko požara otvorenih prostora pojavilo se u Kanadi od početka svibnja.

Započeli su u zapadnom dijelu zemlje, ali su se kasnije proširili na istočne regije, dovodeći do ukupno približno 160 megatona emisija ugljika, što je sada najveća ukupna godišnja procijenjena emisija za Kanadu na temelju CAMS Globalnog sustava asimilacije požara (GFAS).

Stup dima stigao je do Europe

Daljnji porast intenziteta požara otvorenih prostora u Quebecu i Ontariju krajem prošlog tjedna (21. - 22. lipnja) doveo je do globalne prognoze CAMS-a koja pokazuje posebno jaku epizodu prijenosa dima na velike udaljenosti koji prelazi Sjeverni Atlantik i stiže do Europe, s visokim vrijednostima optičke dubine aerosola i ugljikovog monoksida, između 26. i 29. lipnja.

Važno je napomenuti da se prijenos dima na velike udaljenosti, kao što je ova epizoda, obično događa na višim nadmorskim visinama gdje je životni vijek zagađivača zraka u atmosferi duži, što znači da se više manifestiraju kao maglovito nebo s crvenim/narančastim zalascima sunca.

Posljedično, ne očekuje se da će predviđeni prijenos dima imati značajan utjecaj na površinsku kvalitetu zraka. Predviđanja CAMS-a o koncentracijama čestica (PM2,5 i PM10) na površini, koje bi mogle povećati lokalne izvore onečišćenja zraka, pomno se prate u slučaju da se to promijeni.

"Prijenos dima na velike udaljenosti koji pratimo nije neuobičajen"

"Naše praćenje opsega i postojanosti emisija požara otvorenih prostora diljem Kanade od početka svibnja pokazalo je koliko je to neobično u usporedbi s dva desetljeća našeg skupa podataka.

Prijenos dima na velike udaljenosti koji trenutačno pratimo nije neuobičajen i ne očekuje se da će imati značajan utjecaj na površinsku kvalitetu zraka u Europi, ali je jasan odraz intenziteta požara koji imaju tako visoke vrijednosti optičkog aerosola dubina, a i drugi zagađivači povezani s oblakom toliko su visoki da dosegnu ovu stranu Atlantika", rekao je viši znanstvenik CAMS-a, Mark Parrington.

CAMS pruža najnovije informacije o lokaciji, intenzitetu i procijenjenim emisijama požara otvorenih prostora diljem svijeta, uključujući praćenje njihovog prijenosa dima i utjecaja na sastav atmosfere. CAMS podaci su besplatno dostupni za korištenje i mogu poslužiti kao vitalna pomoć u procesima donošenja odluka za građane, tvrtke i dionike u povezanim sektorima, priopćeno je.
 

Pročitajte više