Emmezeta dobiva novog vlasnika

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

TRGOVAČKI lanac Emmezeta dobiva novog vlasnika.

Preuzimanje Emmezete, drugog po veličini najvećeg trgovačkog lanca namještajem i prvog u prodaji bijele tehnike u Hrvatskoj, s prodajnim centrima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Puli, Dubrovniku i Zadru te web-shopom, po svemu sudeći, gotova je stvar. Preuzet će je poljska kompanija. 

Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje 16 trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, objavio je Lider

Mercury Market, koji preuzima Emmezetu, jedna je od bržerastućih trgovačkih i prodajnih tvrtki u građevinskoj industriji jugoistočne Europe. Prije šest godina tvrtka je preuzela 18 od ukupno 24 trgovine Baumaxa u Češkoj, što je bila druga po vrijednosti transakcija, nakon prodaje Baumaxovih trgovina u Austriji. Vlasnika Merkury Marketa Jana Papierza magazin Forbes redovito uvrštava među 100 najbogatijih Poljaka, navodeći da se radi o samozatajnom milijarderu (milijarderu u poljskim zlotima), koji je 1991. počeo biznis u rodnom Krosnom, gdje je otvorio skladište građevinskog materijala.

Školnik: Radi se o respektabilnom partneru, osnažit će Emmezetu

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, službeno je potvrdio Lideru vijest o prodaji tog maloprodajnog lanca namještajem i bijelom tehnikom poljskom Merkury Marketu.

"Radi se o respektabilnom strateškom partneru iz srodnog biznisa s velikom mrežom trgovina, iskustvom i znanjem, koji će osnažiti Emmezetu i tržište te kupcima donijeti veću vrijednost", izjavio je Školnik, koji ostaje na čelnoj funkciji Emmezete.

Školnik nije želio komentirati vrijednost transakcije, no iz neslužbenih izvora Lider saznaje da se radi o jednoj od najvrjednijih na M&A tržištu, u iznosu od preko 120 milijuna eura. Poljski lanac "uradi sam" trgovina ima više od 60 trgovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj i čini se da se radi o vrlo ozbiljnom strateškom preuzimatelju.

Nekretnine Emmezete Merkury navodno je kupio od fonda LCN Capital Partners, koji je relativno nedavno akvizirao portfelj Emmezete, a koji uključuje pet velikih trgovina namještajem, veličine od oko 75.000 m², za 33 milijuna eura od tvrtke Hemisphere International Properties. Biznis je kupljen od francuske Conforame, dosadašnjeg vlasnika Emmezete i drugog najvećeg maloprodajnog lanca trgovina namještaja i artikala za uređenje doma u Europi. Uz to, Conforama je francuska podružnica južnoafričkog trgovca Steinhoffa, koji je još prije dvije krenuo u financijsko restrukturiranje.

Pročitajte više