Emotivna Jadranka Kosor: Ponosna sam što sam dio ovog povijesnog trenutka, hvala svima!

JADRANKA KOSOR održala je govor u Bruxellesu uoči potpisivanja Pristupnog ugovora Hrvatske i EU.

"Zadovoljstvo mi je i čast biti ovdje. Sve vas pozdravljam. Ovo je uistinu povijesni događaj i za Hrvatsku i za EU. Republika Hrvatska je ovoga ljeta proslavila 20 godina od proglašenja svoje neovisnosti. Podsjetit ću se zahtjevnog puta kojega smo prošli. Republika Hrvatska je bila 90-tih žrtva agresije. I danas s ljubavlju i ponosom mislim na sve one koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku. Pogledamo li na tu nedavnu povijest u nama Hrvatima budi se osjećaj ponosa na sve ono što smo postigli", kazala je Kosor ispred čelnih ljudi država EU.

"Ugovor o pristupanju jedan je od najvažnijih međunarodnih ugovora koje je Hrvatska sklopila, i predstavlja vrhunac transformacije Hrvatska na europskoj sceni. Kad sam u srpnju 2009 preuzela dužnost predsjednice Vlade naši su pregovori bili beznadno blokirani. Ponosna sam što smo ih uspjeli deblokirati i što sam sa svojim slovenskim kolegom Pahorom riješila pitanje koje je punih 18 godina opterećivalo odnose dviju država. Nakon toga slijedilo je vrlo izazovno razdoblje puno reformi, i danas uspješno zatvaramo jedan povijesni ciklus čiji je rezultat jedna slobodna i neovisna Hrvatska. Danas je Hrvatska sprema suočiti se sa svim obavezama u EU, na reformama nastavljamo i dalje raditi do 1. srpnja 20130. godine", rekla je Jadranka Kosor.

"Hrvatski uspjeh otvara put i drugim zemljama iz regije, mi ćemo svoja iskustva i dalje dijeliti sa susjedima te ćemo podržavati njihove napore, Hrvatska je dobar primjer da se težak posao isplati. EU je jamac sigurnosti i perspektive cijele Europe, uvjereni smo da će se problemi riješiti zajedničkim naporima, U Republici Hrvatskoj  dobivate novog poduzetnog partnera koji je spreman dati puni doprinos daljnjoj izgradnji Ujedinjene Europe", nastavila je Kosor.

"Hrvatska se današnjim danom vraća kući, obitelji europskih naroda kojoj je svojom poviješću oduvijek pripadala. Hrvatska će doprinijeti dobrobiti i blagostanju, promovirati EU ciljeve, hrvatski jezik postaje 24 službeni jezik EU, našu pripadnost EU sigurna sam potvrdit će s velikom većinom i hrvatski građani na referendumu", kazala je Kosor.

"Zahvaljujem svima koji ste doprinijeli ovom svečanom i povijesnom danu za Hrvatsku. Ponosna sam što sam dio ovog povijesnog trenutka.  Srce mi je puno radosti, pozdravljam svoju domovinu od Vukovara do Dubrovnika. Neka živi moja jedina Hrvatska, i neka napreduje u EU". zaključila je Kosor emotivni govor.

Pročitajte više