enciklopedijska knjiga maestra igora gjadrova ´umijeće dirigiranja´

Knjiga ´Umijeće dirigiranja´ enciklopedijsko je djelo istaknutoga hrvatskog dirigenta, umjetnika i pedagoga Igora Gjadrova, kojim se prvi puta u Hrvatskoj na ovakav način prikazuje taj dio glazbenoga umjetničkog stvaralaštva a javnosti će biti predstavljena 9. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. L

Maestro Gjadrov svojim pedesetogodišnjim umjetničkim djelovanjem u mnogome je pridonio hrvatskoj glazbenoj kulturi kao sastavnici opće kulture, a tim enciklopedijskim djelom upoznaje javnost s dosezima umjetnika ´dirigentskog štapića´.

Nakon mnogobrojnih snimljenih ploča i CD-a to mu je prvo književno djelo.

´Umijeće dirigiranja´ knjiga je koja predstavlja sretan i profesionalno iznesen spoj stručnog znanja i praktičnog iskustva. Čitljiva, jasna, stručna i što je najvažnije - vrlo primjenljiva u praksi, ističe urednik knjige Josip Burjan. Maestro Gjadrov tim enciklopedijskim djelom želi upoznati javnost, i to ne samo stručnu, s dirigiranjem kao sastavnim dijelom umjetničkog stvaralaštva i glazbene umjetnosti, dodaje Burjan.

U knjizi se pedagoške odrednice dirigiranja ilustriraju s brojnim grafičkim prikazima i primjerima iz glazbene literature, a u poglavljima - Veliki dirigent, Dirigiranje u Hrvata i Povijest dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu - prikazano je dirigiranje kao dio glazbene umjetnosti.

U knjizi su također u obliku antologije sadržani prvi i najvažniji traktati o dirigiranju 19. i 20. stoljeća, a završava usporedbom umijeća dirigiranja u Hrvatskoj i svijetu.

Maestro Gjadrov napisao je knjigu na temeljima umjetničke pedagogije, ali i umjetničkog djelovanja, lucidnim poigravanjem elementima struke, slažući ih kao ´vagone vlaka u kompoziciji´, te ju je namijenio profesionalnim dirigentima, muzičkim akademijama, glazbenim školama, amaterima-voditeljima te cjelokupnoj glazbenoj i kulturnoj javnosti, iznoseći vrijedna iskustva, navodi Burjan.

Igor Gjadrov rođen je 1929. u Splitu. Nakon završene gimnazije i Srednje glazbene škole upisuje se na studij dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kod dr. Milana Horvata.

Diplomirao je dirigirajući javnim koncertom Zagrebačke filharmonije u prosincu 1953., a već 1954. u Bergamu osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju za mlade dirigente.

Istodobno se specijalizira za dirigiranje na rimskoj Academia Nazionale di Santa Cecilia kod maestra Fernanda Previtalia, gdje 1956. postiže naslov magistra umjetnosti.

Za docenta zagrebačke Muzičke akademije na katedri za dirigiranje izabran je 1958. i vodi je do umirovljenja 1999. u svojstvu redovitog profesora. Dugogodišnji je pročelnik Odjela za dirigiranje te prodekan u dva mandata Muzičke akademije, a bio je prorektor zagrebačkog Sveučilišta u jednom mandatu.

Gjadrov je dosad dirigirao 1056 koncerata u Hrvatskoj i u mnogim europskim državama. Njegov repertoar sadrži 1339 djela svih stilskih razdoblja, ne računajući brojne snimke na radiju, televiziji i filmu.

Za svoj umjetnički rad primio je brojne nagrade i priznanja.

Knjigu ´Umijeće dirigiranja´ izdala je zagrebačka izdavačka kuća Music Play, a predstaviti će je, uz samog autora, urednik Josip Burjan, direktor Music Playa, recezenti - ravnatelj Opere HNK u Zagrebu Zoran Juranić i profesor zagrebačke Muzičke akademije Karlo Kraus, te maestro Vjekoslav Šutej, dekan Muzičke akademije Frano Parač i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Frano Matušić.

Pročitajte više