Engleska agencija: Evo koliko AstraZeneca i Pfizer smanjuju rizik od smrti

Foto: EPA

PREMA podacima o primjeni AstraZenecinog cjepiva, jednom dozom cjepiva postiže se 80 posto manji rizik od smrti uzrokovane koronavirusom, priopćilo je u ponedjeljak javno zdravstvo Engleske (PHE). 

Naglašeno je i da nova analiza pokazuje da se zaštita od smrti cjepivom Pfizer-BioNTech povećava s približno 80 posto nakon prve doze na 97 posto nakon druge doze.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da se studija o zaštiti od smrtnosti koju pruža AstraZenecino cjepivo temelji na stvarnim podacima.

Istraživanjem su uzeti u obzir simptomatski slučajevi bolesti covid-19 otkriveni između prosinca i travnja te preminuli u roku od 28 dana od pozitivnog testa s obzirom na status cijepljenja.

"S obzirom na ponudu i odabir cjepiva protiv koronavirusa, jedna doza bilo kojeg cjepiva približno pruža zaštitu od 80 posto od smrti", navedeno je u priopćenju PHE-a.

Zaštita od smrtnosti koju pruža cjepivo Pfizer-BioNTech povećana je na 69 posto za one koji su primili drugu dozu najmanje tjedan dana prije nego što su bili pozitivni. Uzimajući u obzir početnu procjenu zaštite od zaraze koronavirusom, radi se o 97-postotnom učinku cjepiva, priopćila je PHE. 

Premijer Boris Johnson trebao bi u ponedjeljak potvrditi daljnje ublažavanje mjera zatvaranja u Engleskoj, čemu je djelomično pridonijelo brzo uvođenje cjepiva u državu. 

Analizirajući drugi skup podataka PHE je napomenuo da se procjenjuje da dvije doze Pfizerovog cjepiva smanjuju rizik od hospitalizacije za 93 posto za ljude starije od 80 godina. 
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više