Engleska crkva odlučila: Nećemo dozvoliti crkvene brakove istospolnih parova

Foto: EPA

ENGLESKA crkva priopćila je danas da će po prvi put dopustiti blagoslov za istospolne građanske brakove, ali istospolnim parovima i dalje neće biti dopušteno vjenčanje u crkvi. Odluka je uslijedila nakon pet godina rasprave i savjetovanja o stavu crkve o seksualnosti. Očekuje se da će odluka biti istaknuta u izvješću na Generalnoj sinodi, koja se sastaje u Londonu sljedećeg mjeseca.

Stav Engleske crkve da je sakrament ženidbe ograničen na zajednice između jednog muškarca i jedne žene neće se promijeniti. Međutim, istospolni parovi mogli bi imati crkvenu službu s molitvama posvećenja, zahvale i blagoslov nakon što održe građansko vjenčanje ili registriraju građansko partnerstvo, piše Associated Press

"LGBTQI+ osobe su dobrodošle"

Istospolni brakovi legalni su u Engleskoj i Walesu od 2013. godine, ali crkva nije reformirala svoj nauk kada se zakon promijenio. Nadbiskup Canterburyja Justin Welby, duhovni vođa Anglikanske crkve, priznao je da će se predloženom odlukom “za neke otići predaleko, a za druge ni približno dovoljno”.

“Ovaj odgovor odražava različitost pogleda u Crkvi Engleske o pitanjima seksualnosti, odnosa i braka. Raduje me ta različitost i pozdravljam ovaj način na koji se ona odražava u životu naše crkve. Nadam se da (odgovor) može ponuditi način da Engleska crkva, javno i nedvosmisleno, kaže svim kršćanima, a posebno LGBTQI+ osobama, da ste dobrodošli te da ste cijenjeni i dragocjeni dio Kristova tijela”, rekao je Welby.

Crkva je najavila da biskupi u petak planiraju uputiti službenu ispriku LGBTQ osobama zbog "odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva" koje su osjećali unutar Crkve. Rečeno je da će izdati pastoralne smjernice svojim propovjednicima i zajednicama i potaknuti ih da "bezrezervno i radosno" prihvaćaju istospolne parove.

"Odluka biskupa je vrijedna prijezira"

Nadbiskup Yorka Stephen Cottrell ispričao se zbog “načina na koji je crkva tretirala LGBTQI+ osobe i one koje vole, koja bi, prije svega, svakoga trebala prepoznati kao dragocjenog i stvorenog na sliku Božju”. Dodao je da predložena odluka neće biti "ono što svi žele", ali da će daljnje promjene zahtijevati reviziju zakonodavstva i trenutno ne postoji većina koja podržava takve promjene.

“Duboko nam je žao i posramljeni i želimo iskoristiti ovu priliku da ponovno počnemo u duhu pokajanja kojem nas naša vjera uči. Ovo nije kraj tog putovanja, ali došli smo do prekretnice i nadam se da ove molitve ljubavi i vjere mogu pružiti način da svi slavimo i potvrdimo istospolne veze", kazao je Cottrell. 

Jayne Ozanne, istaknuta aktivistica za LGBTQ osobe u crkvi, rekla je da je odluka biskupa "vrijedna prijezira". “Ne mogu vjerovati da nas je pet godina boli i traume dovelo ovdje. Imali smo bezbrojne isprike tijekom godina, ali ništa da bismo zaustavili štetnu diskriminaciju”, napisala je na Twitteru.

Pročitajte više