Epidemiologinja Petrović: Cjepiva neće biti puno na raspolaganju, dolazit će sporo

Foto: HRT

EPIDEMIOLOGINJA Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazala je u emisiji HTV-a "Dobro jutro Hrvatska" da je razumljiv otpor ljudi prema novom cjepivu jer se radi o cjepivu koje je brzo razvijeno.

Dodala je kako se malo zna o samom virusu. Petrović je naglasila kako novog cjepiva neće biti puno na raspolaganju jer će dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci.

"Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa, nažalost, imati i smrtni ishod", rekla je epidemiologinja.

"Cjepivo ne mijenja gene"

Komentirala je cjepivo Pfizera i Moderne te istaknula kako su ta cjepiva rađena relativno novim tehnologijama. Kazala je kako cjepivo ne mijenja naše gene.

Dodala je da sada imamo podatke o sigurnosti cjepiva te da je sigurnosni profil jako dobar.

"Međutim, sigurnosno praćenje osoba koje su primile cjepivo je dvije godine te će rezultati tada biti objavljeni. Ne očekujemo da se nakon par godina jave neke nuspojave, ali valja biti jako oprezan", naglasila je.

"Dobra je odluka da je cijepljenje neobavezno"

Dodala je da će cjepiva, kao što su ona Pfizera i Moderne, kao i svaki novi lijek biti podvrgnuta tzv. postupku pojačanog praćenja. Naglasila je da je cijepljenje neobavezno te da je to dobra odluka. Istaknula je kako su procjene da treba cijepiti oko 70 posto stanovništva da bi se zaustavilo širenje zaraze virusom.

"No to je procjena za koju se ne zna koliko je točna, s obzirom na to da za sada nemamo podatke u kojoj mjeri cjepivo štiti od prijenosa, transmisije", rekla je.

Pročitajte više