EPILOG KRVAVOG SLUČAJA IZ PLOČA Ubila supruga nožem, kazna joj s deset godina smanjena na četiri

Foto: Facebook

KARMEN Matana Đorđević, kojoj se sudilo zbog ubojstva supruga Saše Đorđevića u obiteljskoj kući u Pločama, u ponovljenom je postupku proglašena krivom te dobila četiri godine zatvora. No, pošto je u prvom postupku dobila deset godina, ovo predstavlja znatno blažu kaznu za okrivljenu. Karmen Matanu Đorđević teretilo se da je u svibnju 2016. nakon svađe nožem usmrtila supruga.

No, kako nam je objasnio njen odvjetnik, u ponovljenom postupku ustanovljeno je da nije imala izravnu namjeru ubiti ga.

"Njena prva presuda je bila deset godina za ubojstvo s izravnom namjerom. Nakon toga je po žalbi obrane presuda ukinuta od strane Vrhovnog suda. Ukinut je i istražni zatvor, a ona je puštena da se brani sa slobode. U ponovljenom suđenju je donesena presuda kojom je proglašena krivom za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane. Za to kazneno djelo je proglašena krivom i kažnjena kaznom zatvora u trajanju od četiri godine, u koju se uračunava vrijeme od devet i pol mjeseci koje je provela u istražnom zatvoru", rekao nam je odvjetnik Dragan Pištalo.

Lani osuđena na deset godina

Ovaj mučni slučaj već duže vrijeme puni naslovnice medija. Podsjetimo, u veljači ove godine Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Dubrovniku koji je 23-godišnju Karmen Matanu Đorđević u studenom 2016. proglasio krivom za ubojstvo 35-godišnjeg supruga.

Ranije je ona nepravomoćno osuđena na 10 godina zatvora zbog ubojstva supruga.

Njezin odvjetnik Dragan Pištalo tada je najavio da će se žaliti na presudu. "Prva rečenica predsjednika sudskog vijeća nakon utvrđivanja kazne bila je da je to Kazneno vijeće u potpunosti poklonilo vjeru onome što je rekla moja branjenica, što su rekli i svjedoci obrane i što je potvrdio vještak sudsko-medicinske struke. Mehanizam zadavanja ozljeda potvrđuje njezinu obranu, to jest da se radilo o obrambenom zamahu, a ne napadačkom", rekao je Pištalo u studenom prošle godine.


"Ako je prihvaćen njezin prikaz događaja, onda je krajnje iznenađujuće da je presuda ovakva. Naravno da ćemo se žaliti", istaknuo je. Rekao je kako je njegova branjenica ostala u pritvoru jer je presuda dulja od pet godina.

Kako se pisalo u studenom, sud je povjerovao njenoj obrani - tvrdila je da ju je muž maltretirao, da joj je prijetio te ju naguravao uz kuhinjski element, no sud je smatrao da se mogla obraniti i na drugačiji način te su ustvrdili kako nije dokazano da je kazneno djelo počinila u afektu ili u prekoračenju nužne obrane. "S obzirom na tjelesnu konstituciju, to nije bila borba diva i mrava, pa se optužena mogla braniti i na drugi način, a ne nožem", rečeno je u usmenom obrazloženju presude.

"Bolje da sam osuđena na smrt", rekla je Karmen Matana prilikom izricanja prve presude.

Svađa nakon izlaska

Kako su ranije pisali lokalni mediji, Karmen Matana je te večeri bila u izlasku, a kada se vratila kući, sukobila se sa suprugom. Tijekom verbalnog sukoba i naguravanja, zarila mu je nož u prsni koš. On je na mjestu preminuo. Supružnici imaju tromjesečno dijete.

I Karmen Matana i ubijeni Saša bili su inženjeri nautike. On je radio na brodu, a nekoliko dana prije tragedije vratio se s mora. Policija nikad ranije nije imala prijavljen slučaj nasilja u obitelji mladih supružnika.
 

Pročitajte više