Episkop Lukijan na središnjoj proslavi Badnjaka u Dalju

Osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan predvodio je večeras središnju proslavu Badnjaka po julijanskom kalendaru za Osječkopoljsku i Baranjsku eparhiju u crkvi sv. Dimitrija u Dalju. L

Tradicionalno je ispred crkve zapaljena vatra, simbol svjetla Isusova rođenja, a zatim se badnjak (božićno drvce od hrastovih grančica) unosi u crkvu.

Čestitajući pravoslavnim vjernicima Badnju večer i Božić, episkop Lukijan je istaknuo da je "danas više nego ikad Isus potreban svakom čovjeku".

Podsjetio je na problem današnjeg čovjeka, koji zaboravlja na Isusove poruke dobrote i ljubavi, ističući: "Bog nije Bog bune, nego mira i ljubavi!"

Episkop Lukijan zatim je zazvao Božji blagoslov riječima: "Daj nam snage i mudrosti da se prebrodi mržnja, da se vrati međusobno povjerenje i ljubav među sve ljude dobre volje, s kojima vjekovima živimo zajedno na ovim prostorima."

Posebno važnim episkop Lukijan ocijenio je poruke Svetog Oca tijekom prošlogodišnjega euharistijskog slavlja u Osijeku, na kojem je i on bio nazočan, gdje je Ivan Pavao II. pozvao kršćane na iskreni ekumenizam i snošljivost.



(Hina) xvsik ysp

Pročitajte više