Rusija izgubila strateški važan otok

Foto: YouTube

Ukrajina je u nedjelju objavila da je vratila kontrolu nad taktički važnim otokom Nestriga. Kapetan Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik Južnog operativnog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za ukrajinski radio Hromadske Radio da će kontrola nad otokom u rijeci Dnjepar u regiji Herson značajno povećati protudiverzantske mjere Kijeva.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., njegove su snage brzo zauzele velike dijelove Hersona. Međutim, Ukrajina je pokrenula protuofenzivu u regiji kasnije te godine u kojoj je njena vojska oslobodila sjeverni Herson na desnoj obali Dnjepra. Od tada su ukrajinske snage pokrenule redovite napade preko rijeke, uključujući uspostavu više mostobrana na istočnoj obali u jesen 2023.

Pletenčuk je za Hromadske Radio rekao da otok Nestriga, koji se nalazi oko 20 kilometara jugozapadno od grada Hersona, ima "taktičku važnost". Dodao je da su "važne sve lokacije koje sprječavaju neprijatelja da se približi položajima".

"S obzirom na to da neprijatelj obično koristi slične lokacije (takvih otoka na rijeci Dnjepar zapravo ima mnogo) da priđe bliže i postavi minobacače, onda je to prvenstveno važno za kvalitetu protudiverzantskih mjera", rekao je Pletenčuk. "Dakle, da, ovo mjesto je oslobođeno od prisutnosti neprijatelja."

Ključan otok za operacije na Krimu

Opisujući stratešku važnost otoka, Kyiv Post je objavio da je Nestriga "ključan za buduće ukrajinske kopnene operacije za oslobađanje okupiranog Krima".

"Budući da su se ukrajinske i ruske trupe oslanjale na čamce za opskrbu u tom području, zauzimanje otoka dalo bi Ukrajini bolju pokrivenost područja i ograničilo broj dostupnih ruta za Moskovske trupe", piše Post. Dodaju da otok "također pruža Ukrajini više opcija opskrbe".

U svojoj nedjeljnoj objavi na Telegramu o tome da je Kijev preuzeo kontrolu nad otokom Nestriga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da je njegova vojska također napredovala u blizini sela Veletenske u južnom Hersonu.

U njegovom se postu navodi da je "situacija još uvijek napeta" u regijama Herson i Zaporižja, a Putinove trupe pokušavaju napredovati u više sektora. Sve u svemu, napisao je Sirski, uvjeti na prvoj liniji bojišnice se "pogoršavaju" zbog "značajne prednosti Rusije u snagama i sredstvima".

Pročitajte više