Erdogan je rasturio oporbu u pokrajinama uništenim potresom. Oporbu čekaju teški dani

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Recep Tayyip Erdogan i njegovi pristaše proslavili su izbornu pobjedu i produljenje vladavine u treće desetljeće, dok se turska oporba, nekoć optimistična u pogledu pobjede, priprema za "teške dane" protiv vlade koja je sve više autokratska, piše Reuters.

Njegov protukandidat Kemal Kilicdaroglu rekao je da su to bili "najnepošteniji izbori u posljednjih nekoliko godina", ali nije osporavao ishod koji je Erdoganu dao mandat za provođenje politike koja je polarizirala Tursku i ojačala njen položaj regionalne vojne sile.

Izbori su bili Erdoganov najveći politički izazov, a oporba je bila uvjerena da će ga smijeniti i promijeniti njegovu politiku nakon što su ankete pokazale da ga je kriza zbog rasta životnih troškova učinila ranjivim. No pobijedio je s 52,2 posto glasova nasuprot Kilicdarogluovih 47,8 posto.

To je osnažilo njegov imidž nepobjedivosti u duboko podijeljenoj zemlji članici NATO-a, čiju je vanjsku, gospodarsku, sigurnosnu i vanjsku politiku Erdogan promijenio. Provladini mediji kliču njegovoj pobjedi. "Čovjek iz naroda je pobijedio", glasi naslov u novinama Sabah. "Otvorili smo vrata turskom vijeku", dodaje se u tim novinama.

"Pobjeda je ponovno Erdoganova, pobjednik je Turska", piše dnevnik Hurriyet uz fotografiju gomile ljudi koja se preko noći okupila ispred predsjedničke palače u glavnom gradu Ankari kako bi čula njegov trijumfalni govor.

"Pobjednik je naša demokracija", rekao je Erdogan okupljenima. "Sada je vrijeme da sporove i sukobe izbornog razdoblja ostavimo po strani i ujedinimo se oko naših nacionalnih ciljeva", dodao je.

Rekordno niska razina turske lire

Turska lira je pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar (20.065 naprema 1) izgubivši 90 posto svoje vrijednosti u posljednjem desetljeću. Pad vrijednosti u posljednje vrijeme potaknula je nesigurnost oko toga što bi Erdoganova pobjeda mogla značiti za ekonomsku politiku.

Kritičari su njegovu neortodoksnu ekonomsku politiku niskih kamatnih stopa, koju je oporba obećala preokrenuti, okrivili za probleme valute. Erdogan je rekao da je inflacija, koja je prošle godine dosegnula 24-godišnji vrhunac od 85 posto prije nego što je popustila, pitanje koje je hitno potrebno riješiti.

"Teški dani"

Iako je pozvao na jedinstvo, Erdogan je zadržao glavnu temu svoje kampanje optuživši Kilicdaroglua i oporbu da se svrstavaju na stranu terorista. Glavna prokurdska stranka, treća po veličini u parlamentu, bila je među oporbenim strankama i optužena je za veze s kurdskim militantima, što ona negira.

"Za oporbu predstoje teški dani", rekao je Atilla Yesilada, analitičar GlobalSource Partnersa, prognozirajući još sudskih odluka protiv kurdske stranke te dodao kako još nije jasno hoće li oporbeni savez ostati netaknut.

Kilicdarogluov poraz vjerojatno će biti razlog za zabrinutost turskih saveznika u NATO-u koji su uznemireni Erdoganovim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ruski je čelnik svom "dragom prijatelju" čestitao na pobjedi.

Predsjednik SAD-a Joe Biden napisao je na Twitteru: "Radujem se nastavku suradnje kao NATO saveznici na bilateralnim pitanjima i zajedničkim globalnim izazovima." Odnosi SAD-a i Turske pogoršani su Erdoganovim protivljenjem švedskom pristupanju NATO-a, bliskim odnosom Ankare s Moskvom i različitim gledištima prema ratu u Siriji.

Erdoganova pobjeda produljuje njegov mandat kao čelnika koji je najdulje na vlasti otkako je Mustafa Kemal Ataturk uspostavio modernu Tursku, nakon raspada Otomanskog Carstva prije jednog stoljeća.

Rezultat je pokazao da su u krivu kritičari koji su tvrdili da će birači kazniti Erdogana zbog prvotno sporog odgovora vlasti na posljedice potresa, koji je u veljači ubio više od 50 tisuća ljudi. Nakon prvog kruga izbora 14. svibnja, kada su održani i parlamentarni izbori, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) pobijedila je u 10 od 11 pokrajina pogođenih potresom.

Pročitajte više