Erdogan stigao u Hrvatsku, građani poslušali policiju pa zapeli u prometu

Foto: FAH, Index, HRT

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan sletio je oko 15 sati u zagrebačku zračnu luku Pleso.



Budući da je Erdogan u Zagreb sletio nešto ranije nego što se očekivalo, došlo je do problema u prometu. Naime, brojni građani poslušali su savjet policije i krenuli s posla u 15.30, a budući da je policija blokirala ceste ranije, zapeli su u prometu.

 

 

Odmah po dolasku položio je vijenac kod Zida boli na Mirogoju, a zatim će se uputiti na Pantovčak gdje će mu predsjedica Kolinda Grabar-Kitarović prirediti svečani doček (u 17 sati, Ured predsjednice, Pantovčak 241).

> Zbog dolaska Erdogana kaos u prometu



Nakon razgovora dvoje predsjednika, a zatim i sastanka izaslanstava dviju država predviđene su izjave za medije predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Erdogana (u 18.45 sati).

Erdogan će tijekom dvodnevnog posjeta Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje i sudjelovati na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Obje zemlje pridaju veliku važnost posjetu, o čemu svjedoči i sastav turskog izaslanstva. U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, europskih poslova, gospodarstva, energetike, kulture i turizma, te više od 90 poslovnih ljudi na gospodarski forum.


Erdogan otvara turski kulturni centar u centru Zagreba

Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 milijuna eura, većinom u turizam i energetiku, odnosno bioenergetska postrojenja. Iako predstavljaju manje od jedan posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku, turske investicije u pravilu su greenfield ulaganja.

U srijedu će dvoje predsjednika biti na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora. Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Poslijepodne će se u HNK održati svečana akademija u povodu 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispovješću u Hrvatskoj. Kako često ističu hrvatske vlasti, ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj.

Erdogan posjet Hrvatskoj završava otvaranjem turskog kulturnog centra u središtu Zagreba.

Pročitajte više