Erdogan izbacuje učenje evolucije iz škola

Foto: FAH

U TURSKIM školama više se neće podučavati evolucija, otkrio je viši dužnosnik za obrazovanje u vladi Recepa Tayyipa Erdogana.

Alpaslan Durmus, ravnatelj turskog odbora za obrazovanje, objasnio je ovu skandaloznu odluku tvrdnjom da je evolucija upitna, kontroverzna i previše složena za učenike. "Mi vjerujemo da  ove teme nadilaze sposobnosti razumijevanja (učenika)", rekao je Durmus u video-obraćanju objavljenom na stranicama ministarstva obrazovanja.

Evolucija će se predavati samo studentima

Durmus je precizirao kako će se poglavlje o evoluciji ukloniti iz udžbenika iz biologije za deveti razred osnovne škole te da će se podučavanje o ovoj tematici umjesto toga održavati studentima dodiplomskih studija, prenosi Guardian. Turski mediji izvještavaju o mogućnosti dodatnih promjena u školskom kurikulumu - smanjivanje vremena posvećenog podučavanju o naslijeđu turskog sekularizma i povećanju vremena posvećenog podučavanju o islamu.

Ovaj potez dodatna je potvrda kritičarima Erdoganove vlade koji tvrde da se iz javnog života sve više ukida sekularna tradicija čije temelje je postavio osnivač turske republike Mustafa Kemal Ataturk. Sekularna oporba odavno upozorava da Erdogan pokušava nametnuti islamističku agendu koja je protivna vrijednostima na kojima je Republika Turska zasnovana.

Obrazovanje je pritom posebno kontroverzno područje zbog utjecaja na buduće generacije turskih građana. Roditelji su u više navrata već prosvjedovali zbog načina na koji se njihovu djecu u školama podučava o religiji.

Zamjenik premijera: Evolucija je arhaična i pobijena teorija

Muslimanski klerici na Bliskom istoku uglavnom odbacuju znanstvenu činjenicu evolucije budući da je u suprotnosti s islamskim učenjem da je Alah stvorio prvog čovjeka, Adama, iz gline. Ipak, evolucija se u sažetoj verziji podučava u mnogim srednjoškolskim kurikulumima u toj regiji.

U Turskoj je kontroverzu oko evolucije već ranije izazvao svojom izjavom bivši zamjenik premijera, funkcije koja je ukinuta nedavnim ustavnim reformama kojima je Erdogan dramatično povećao svoje predsjedničke ovlasti. Naime, Numan Kurtulmus je u siječnju evoluciju odbacio kao znanstveno "arhaičnu i pobijenu teoriju".

Durmus je u svom obraćanju dodao da će se odsad veći naglasak u kurikulumu staviti na postignuća turskih i muslimanskih znanstvenika te da će se nastava povijesti odmaknuti od onoga što je opisao kao "eurocentrični pristup".

Pročitajte više