Erdoganov glasnogovornik nakon napada spominjao "francusku retoriku protiv muslimana"

Foto: EPA

OSUDE današnjeg smrtonosnog terorističkog napada u francuskom gradu Nici, u kojem je islamist nožem ubio troje ljudi, stigle su iz Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske, Italije, Saudijske Arabije i Turske, čiji je predsjednik Tayyip Erdogan ranije ovaj tjedan osudio Macrona i Francusku zbog karikatura Muhameda, pozvavši stanovnike na bojkot francuskih proizvoda. 

Erdoganov glasnogovornik pozvao francusko vodstvo da "izbjegava zapaljujuću retoriku protiv muslimana"

Šef Erdoganovih odnosa s javnošću Fahrettin Altun rekao je da se islam ne smije koristiti u ime terorizma pa pozvao "francusko vodstvo da izbjegava daljnju zapaljujuću retoriku protiv muslimana" i da se umjesto toga "usredotoči na pronalazak krivaca za ovaj i druge nasilne činove". 

Zastupnici Nacionalne skupštine u Parizu održali su minutu šutnje, a gradonačelnica prijestolnice Anne Hidalgo poručila je da stanovnici Nice "mogu računati na podršku grada Pariza i Parižana". 

Šef Francuskog vijeća za muslimansku vjeru: Pozivam vjernike da otkažu proslave rođenja Muhameda

Napad je oštro osudio i predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru. "U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu proslave blagdana Mevlud (rođenje proroka Muhameda)."

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije osudilo je "ekstremna nedjela" poput onih u Nici koja su "suprotna svim religijama", no naglasilo je i "važnost izbjegavanja svakog djelovanja koje stvara mržnju, nasilje i ekstremizam". 

Napad je osudio i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman poručivši na Twitteru da su "naše zajedničke vrijednosti i francuski prijatelji ponovno žrtve bezosjećajnog i okrutnog terorističkog napada". 

Hrvatski ministar vanjskih poslova izrazio je "svoje najdublje suosjećanje s obiteljima žrtava" i dao "čvrstu podršku" Francuskoj.

Francuska se još uvijek oporavlja od stravičnog ubojstva gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojemu je 18-godišnji musliman čečenskog podrijetla odrubio glavu nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Nije još poznato jesu li napadi u četvrtak povezani s objavljivanjem tih karikatura, što muslimani smatraju svetogrđem.

Pročitajte više