Erdoganov suparnik biračima: Smijenit ćete autoritarnu vlast demokratskim sredstvima

Foto: EPA

Tjedan dana uoči najvažnijih izbora u Turskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, oporbeni blok šest stranaka obratio se desecima tisuća pristaša na skupu u Istanbulu. "Smijenit ćete autoritarnu vlast demokratskim sredstvima", rekao je oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu masi u istanbulskoj četvrti Maltepe.

Demokratska promjena turske vlade bila bi "dar svjetskoj politici", dodao je oporbeni kandidat koji u anketama neznatno vodi ispred sadašnjeg predsjednika Recepa Erdogana. "Nećemo ostaviti Tursku Republiku u rukama jednog čovjeka", istaknuo je. U nedjelju bi Erdogan također trebao okupiti svoje pristaše u Istanbulu.

Erdogan se suočava s najtežim izborima u posljednjih 20 godina, usred ekonomske krize i nakon razornih potresa u veljači u istočnoj Turskoj. On je u subotu bio u južnom gradu Mersinu gdje je izbore opisao kao "izbore za opstanak protiv terorista", navodeći veze između Kilicdaroglua i zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK). Oporba, koja negira optužbe, pozvala je na smirivanje situacije.

Pročitajte više