Erdut i Dalj tuguju za Ivom i Renatom, bit će pokopane jedna kraj druge

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

ERDUT I DALJ tuguju za dvije tragično preminule djevojčice u stravičnoj nesreći na odmorištu autoceste A3 nedaleko od Novske. 

Zbog smrti dviju djevojčica, koje su stradale u naletu kamiona na odmorištu, u Osječko-baranjskoj županiji danas je proglašen dan žalosti. 

Renata i Iva imale su 14 godina, živjele su istoj ulici u Erdutu i išle su u isti razred Osnovne škole Dalj. Bile su najbolje prijateljice. 

Dijelile su školsku klupu, a jedna pored druge bile su i tog kobnog petka kada su autobusom putovale na mali maturalac u Sveti Filip i Jakov, a onda tragično skončale u nezapamćenoj nesreći.

Bit će pokopane jedna kraj druge, djeca će doći u bijelim majicama i košuljama

Zajedno će biti i pokopane, jedna kraj druge. Posljednji ispraćaj bit će sutra u 17 sati na mjesnom groblju u Erdutu.

Sutra u Dalju neće biti nastave. Nema je ni danas. Na školi je crna zastava, a ispred cvijeće i svijeće. Vrata škole otvorena su svim učenicima, roditeljima i prijateljima Ive i Renate koji se mogu upisati u Knjigu sjećanja. 

Iz škole su sve učenike od petog do osmog razreda iz Dalja zamolili da u 16 sati dođu u bijelim majicama ili košuljama pred školu odakle će biti organiziran prijevoz do područne škole u Erdutu, a onda i na pogreb tragično stradalih školskih kolegica. 

Mještani Erduta još ne vjeruju da njihovih malih susjeda više nema.

Bile su nerazdvojne

"Sve misliš, sad ćeš ih sresti, sad ćeš ih sresti. Vidjeli smo ih ujutro kako vuku one koferčiće sretne... i sada ih više nema. Nerazdvojne su bile gotovo od malena, od prvog razreda do tragične, bile su stvarno nerazdvojne, zajedno u školu, isti razred, isto godište. Tako da čovjek... Nemam... ne može... ne znam... desilo se tako da je cijelo selo u tuzi i žalosti", kaže Drago Majer.

Općina će pomoći neutješnim roditeljima. Proglasili su i trodnevnu žalost. 

"Mi ćemo se potruditi da im pomognemo barem da u ovim momentima ne moraju razmišljati oko pogreba. Oko svih tih tehničkih stvari koje trebamo oko pokopa i sve ono što budemo mogli", rekao je načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Svi su plakali

Renatina majka Zorica H. novinarima je rekla kako je zvala Renatu na mobitel čim se nesreća dogodila. Kako se ona nije javljala, zvala je Ivu. Bila je očajna. A onda je čula da su njih dvije poginule.

U petak oko 16 sati najtužniji autobus, bez Ive i Renate, vratio se u Dalj. Plakali su svi.

"Čula sam se sa sinom koji je u autobusu i plače. Rekao mi je: 'Mama, poginule su mi prijateljice.' A trebala je to biti lijepa ekskurzija", kazala je majka jednog dječaka koji je bio u autobusu, a prenio je portal sbplus.

Zašto je kamion naletio na ljude na odmorištu?

Još uvijek nije do kraja jasno zašto je kamion naletio na ljude na odmorištu. Jedna od dviju žena na koje je kamion prvo naletio je i dalje u teškom, po život opasnom stanju.

Sudac istrage Županijskog suda u Sisku odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču kamiona osumnjičenom da je u petak ujutro na odmorištu autoceste kod Novske skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije djevojčice, a dvije žene su teško ozlijeđene.

"Prijava se odnosi na kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu", rekla je zamjenica županijskog državnog odvjetništva Marija Rukavina nakon prvog ispitivanja osumnjičenog.

Napomenula je i kako je za to teško kazneno djelo predviđena kazna od 3 do 15 godina zatvora.

Vozač s 40 godina iskustva 

Za nesreću je osumnjičen Ivo Filipović, koji ima već 40 godina iskustva kao profesionalni vozač, a vozio je za tvrtku Marin promet.

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke priopćenjem su ranije izvijestili kako se teška nesreća dogodila kad je, upravljajući teretnim vozilom s priključnim vozilom zagrebačke registracije, ušao na odmorište autoceste neprilagođenom brzinom. Tom je prilikom udario u teretni auto zagrebačke registracije i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje. U daljnjem kretanju je udario i u parkirani osobni automobil bosanskohercegovačkih registracija i sletio na travnatu površinu, gdje se zaustavio.

 

Pročitajte više