ERIC CLAPTON PRODAJE "KREMU" SVOJE KOLEKCIJE GITARA

Gitarist Eric Clapton prodaje na dražbi zbirku od 56 gitara 24. lipnja kod Christie'sa u New Yorku, objavila je u petak ta aukcijska kuća.

"Prodajem 'kremu' iz kolekcije. Zadržat ću samo one koje mi trebaju za posao", objasnio je rocker, čije riječi citira Christie's.

Zarada s aukcije pripast će udruzi Crossroads Centre na Antigui, zaduženoj za pomoć ovisnicima i njihovim obiteljima.

Pet godina ranije, točnije 24. lipnja 1999., Christie's New York već je ponudio na prodaju prvi dio Claptonove zbirke

"Gitare koje će se prodavati u lipnju one su koje nisam dao na prvu prodaju jer tada nisam mogao zamisliti da se od njih rastanem. Vjerujem da dobro predstavljaju rock kulturu, sve su to dobre rock i blues gitare", objašnjava Clapton.

Među ponuđenim instrumentima su i legendarne gitare poput čuvene "Blackie", Fender Stratocaster iz 1956., koja je postala, prema Claptonovim riječima, "dio njega samog". Procijenjena na 100 do 150 tisuća dolara, jedinstvena je, jer ju je Clapton sam sastavio od dijelova triju Stratocastera kupljenih u Nashvilleu 1970. godine.

Još jedan važan instrument, Gibson ES-335 boje trešnje iz 1964. godine, druga električna gitara koju je Eric Clapton kupio, ona je koja ga je najduže pratila. Očekuje se da će postići cijenu između 60 i 80 tisuća dolara. Clapton objašnjava da ju je kupio nakon što je vidio blues legendu Freddyja Kinga sa sličnim modelom na omotnici ploče.

Prodaja uključuje darove Claptonovih prijatelja, primjerice vođe skupine Who Petea Townshenda, koji poklanja gitaru SG Gibson, procijenjenu na tri do pet tisuća dolara. Ponudit će se i instrumenti u vlasništu Briana Maya (grupa Queen), J. J. Calea, B. B. Kinga.

(Hina) xbnš ybnš

Pročitajte više