Eskalacija u Ukrajini prijeti velikom nuklearnom nesrećom, kaže UN-ova agencija

Foto: EPA

Novi napad dronovima na ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja povećao je rizik od velike nuklearne nesreće, upozorila je UN-ova organizacija za atomsku kontrolu.

Rusija je rekla da iza napada stoji Ukrajina, a u njemu su ozlijeđene tri osobe. Ukrajina je zanijekala umiješanost. Golema nuklearna elektrana sa šest reaktora je pod kontrolom Rusije te se nalazi na prvoj liniji rusko-ukrajinskog sukoba. UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više je puta upozorila na opasnost koja prijeti od takvih napada.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je jučerašnji napad bespilotnim letjelicama bio nepromišljen i da predstavlja veliku eskalaciju nuklearne sigurnosti i sigurnosnih opasnosti s kojima se elektrana suočava.

Najveća nuklearka u Europi

Nuklearka Zaporižja u južnoj Ukrajini je najveća nuklearna elektrana u Europi. Ruske snage zauzele su je nedugo nakon pokretanja totalne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i od tada su je okupirale, zajedno s većim dijelom istoimene regije.

Elektrana je prestala proizvoditi struju 2022., ali treba stalnu opskrbu električnom energijom za hlađenje jednog od svojih reaktora koji je u stanju vruće konzervacije, što znači da nije u potpunosti isključen.

IAEA potvrdila fizički učinak napada dronovima

IAEA, koja ima tim stručnjaka u Zaporožju, potvrdila je fizički učinak napada dronovima na elektranu, uključujući i jedan od reaktora. Uprava elektrane koju je postavila Rusija izjavila je da su razine radijacije normalne i da nije bilo ozbiljne štete.

IAEA je rekla da šteta nije ugrozila nuklearnu sigurnost, ali je upozorila da je ovo ozbiljan incident s potencijalom potkopavanja integriteta sustava reaktora.

"Najmanje tri izravna pogotka"

Grossi je precizirao da su zabilježena najmanje tri izravna pogotka u strukture glavnog reaktora.

"Ovo se ne smije događati", rekao je pa dodao: "Nitko ne može zamisliti korist ili dobiti bilo kakvu vojnu ili političku prednost od napada na nuklearne objekte. Ovo je nedopustivo." Rusija i Ukrajina redovito se međusobno optužuju za granatiranje elektrane i opasnost od ozbiljne nuklearne nesreće.

Što kažu Rusi, a što Ukrajinci?

Ruska uprava elektrane rekla je da ukrajinske oružane snage stoje iza napada, a Ukrajina je odbacila optužbe.

Danas je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao da su napadi vrlo opasna provokacija. Glasnogovornik ukrajinske Glavne obavještajne uprave Andrij Jusov rekao je za web stranicu Ukrajinske Pravde da Ukrajina nije bila uključena ni u kakve oružane provokacije na toj lokaciji.

"Elektranu je Rusija ilegalno okupirala", dodao je. Jusov je optužio Rusiju da je napadom na postrojenje ugrozila elektranu, civilno stanovništvo i okoliš.

Prošli mjesec IAEA je rekla da je njezin tim stručnjaka u elektrani čuo eksplozije svakog dana tijekom tjedna.

Tada je Grossi rekao: "Već više od dvije godine nuklearna sigurnost i opća sigurnost u Ukrajini su u stalnoj opasnosti. I dalje smo odlučni učiniti sve što možemo kako bismo pomogli smanjiti rizik od nuklearne nesreće koja bi mogla naštetiti ljudima i okolišu, ne samo u Ukrajini."

Pročitajte više