Estonija: Švedsko i finsko članstvo u NATO-u povećalo bi sigurnost na Baltiku

Ilustracija: EPA

ULAZAK Švedske i Finske u NATO povećao bi sigurnost na Baltiku, rekla je estonska ministrica vanjskih poslova Eva-Maria Liimets.

"Kada vidimo da u našem susjedstvu i druge demokratske zemlje pripadaju NATO-u, to znači da možemo imati šire zajedničke vježbe i također više obrambene suradnje", rekla je Liimets u Berlinu, gdje je tijekom vikenda sudjelovala na sastanku s kolegama iz drugih država članica saveza.

"Imali bismo jaču prisutnost kopnenih snaga"

Liimets je rekla kako se nada da će Švedska, Finska i Turska prevladati razlike u mišljenjima oko ulaska nordijskih zemalja u savez, dodavši da je atmosfera na sastanku u Berlinu bila puna podrške.

"Vidjeli smo neke razlike, no također smo vidjeli spremnost tih zemalja da prevladaju razlike", kazala je Liimets. Estonija cijeni što NATO jača svoju prisutnost na Baltiku, no također bi htjela da saveznici počnu jačati svoju obranu, a ne samo prisutnost.

"To bi značilo da bismo imali snažniju prisutnost kopnenih snaga, no također snaga zračne i pomorske obrane", zaključila je estonska ministrica.

Pročitajte više