Etičko povjerenstvo HDZ-ovo korištenje stranih državnika ocijenilo neetičnim

NIJE ETIČNO državničke posjete koristiti u stranačke svrhe, ocijenilo je na sinoćnjoj sjednici Etičko izborno povjerenstvo. Ono je osudilo i tvrdnje u letku koje HDZ dijeli po Pakracu, a na kojima piše "SDP nama i našoj djeci nudi legalizaciju droge".

Na "Europske političare u službi HDZ-a" požalio se HNS, a na dijeljenje letaka o legalizaciji droge i HDZ-ove plakate u Pakracu potužio se SDP. Tvrdnja (da SDP nudi legalizaciju droge) nije točna i time je time povrijeđen kodeks, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Povjerenstva, akademik Milan Moguš.

Ponašanje pripadnika SDP-a općine Križ koji su prigodom otvaranja autoceste Zagreb-Lipovac dijelili propagandni stranački materijal u prostoru koji je iznajmila Općina, a na što je prigovor uputio HDZ općine Križ, Povjerenstvo je ocijenilo kršenjem IV. glave Izbornog etičkog kodeksa.

Ono je osudilo i neovlašteno lijepljenje reklama za pivo Tuborg na oglasne plakate koalicije HSS-HSLS, lijepljenje preko oglasnih plakata stranaka uopće te je pozvalo sudionike kampanje da se suzdrže od takva ponašanja. Osudilo je i otuđivanje i uništavanje znakovlja koalicije HSS, HSLS i PGS u Karlovcu.

Izjave "da je Židov svatko tko ne sluša glazbu Marka Perkovića Thompsona" te izjave o Židovima i novcu u okviru teme o privatizaciji, izrečene u predstavljanju kandidata na HRT-u, predstavljaju povredu glave II., točke 5. Izbornog etičkog kodeksa (vrijeđanje i omalovažavanje pripadnika nacionalnih manjina)", ocjenjuje Povjerenstvo.

Plakat na kojem je istaknuto "Za dom, Hrvati" Povjerenstvo ocjenjuje kao neprimjereni politički izazov, što je u suprotnosti s Izbornim etičkim kodeksom. Povjerenstvo je još jednom pozvalo sudionike u predizbornoj kampanji da ne lijepe promidžbene plakate na službenim prostorima Hrvatskih pošta jer je suprotno Izbornom etičkom kodeksu.

Pročitajte više