Etiopska policija uhitila 56 članova stranke Amhara nakon propalog puča

Foto: EPA

ETIOPSKA policija uhitila je 56 članova političke stranke Amhara, nakon neuspjelog državnog udara u etiopskoj pokrajini, rekao je glasnogovornik stranke.

Christian Tadele, glasnogovornik Nacionalnog pokreta Amhara, kazao je da su se uhićenja dogodila u glavnom gradu Adis Abebi.

Stranka je sve popularnija kod etničke grupe Amhari koja čini oko četvrtinu stanovništva Etiopije.

Od osnivanja prošle godine, stranka je postala rival Amharskoj demokratskoj stranci, članici vladajuće Etiopske narodno-revolucionarne demokratske fronte koju amharski nacionalisti optužuju za zanemarivanje interesa etničke skupine koju bi trebali predstavljati.

Vladajuću Etiopsku narodno-revolucionarnu demokratsku frontu čine četiri stranke podijeljene po etničkim linijama

U subotu je atentator ubio dva visoka vojna dužnosnika u Adis Abebi i tri visoka dužnosnika regionalne vlade, uključujući predsjednika, u Bahir Daru, glavnom gradu pokrajine Amhara, uslijed, prema vladi, propalog pokušaja regionalnog puča.

Trideset sedam ljudi ubijeno je u borbama u Bahir Daru koje su uslijedile kada je napadnuto regionalno središte policije, sjedište vladajuće stranke i ured predsjednika pokrajine.

Ravnatelj etiopske sigurnosne službe pokrajine Amhare, general Aseminew Tsige kojeg etiopske vlasti smatraju odgovornim za ubojstva zapovjednika glavnog vojnog stožera i visokih dužnosnika te pokrajine na sjeverozapadu zemlje, ubijen je u ponedjeljak hitcem iz vatrenog oružja.

Pročitajte više