EU će dati po 2000 eura migrantima koji se vrate u svoje domovine

Ilustracija: EPA

EU će platiti 2000 eura migrantima iz prenapučenih kampova u Grčkoj koji su voljni vratiti se u svoje domovine, javlja BBC. Plan dogovoren s grčkom vladom danas je u Ateni iznijela Ylva Johansson, povjerenica Europske unije za unutarnje poslove. Ova mjera je privremena i bit će na snazi mjesec dana, a odnosit će se na migrante koji su u Grčku stigli prije 1. siječnja.

Mjera je osigurana za 5000 migranata

Johansson je objasnila i kako je ova mjera “dobrovoljnog povratka” osigurana za 5000 migranata. Podsjetimo, ovog mjeseca brodom su na grčke otoke iz Turske stigle stotine migranata i izbjeglica, čime su prepunjeni ionako preopterećeni kampovi. Iako su predviđeni za oko 6000 ljudi, u njima se sada nalazi gotovo 42.000 tražitelja azila.

Među migrantima na grčkim otocima ima oko 14.000 djece

Prema procjenama organizacije Liječnici bez granica, koja djeluje na otocima, oko 14.000 migranata su djeca. 

“Muškarci, žene i djeca žive u užasnim uvjetima u ovim prenapučenim centrima, u stalnom su strahu te imaju oskudan pristup osnovnim servisima poput zahoda, tuševa i struje”, rekao je Stephan Oberreit, šef misije Liječnika bez granica za Grčku. Dodao je i kako njihova klinika koja se nalazi pred kampa Moria dnevno primi 70 djece koja boluju i od kroničnih bolesti, a oni nemaju uvjete za njihovo liječenje.

Sedam zemalja EU odlučilo je primiti najmanje 1600 djece

Johansson je rekao i kako je sedam zemalja EU odlučio primiti najmanje 1600 djece koja se u kampovima nalaze sama i posebno su ranjiva skupina.

Mnogi od migranata koji se nalaze u kampovima su Sirijci koji su pobjegli od rata, no ima ih i iz Afganistana, Pakistana te zemalja zapadne Afrike. Za njih nije sigurno mogu li aplicirati za status izbjeglica. Organizacije koje pomažu migrantima smatraju da je za Sirijce preopasno da se vrate u svoje domovine, ali za one koji dolaze iz zemalja poput Pakistana nije. Grčka je trenutno uvela suspenziju za traženje azila, što su pak kritizirale organizacije za pomoć migrantima. 

Sve europske vlade, ne samo grčka, izbjegavaju preuzeti odgovornost

Florian Oel, glasnogovornik organizacije Oxfam, rekao je da sve europske vlade, ne samo grčka, izbjegavaju preuzeti odgovornost. Dodao je i da je situacija ostala loša i nakon 2016. godine kad je Turska potpisala dogovor s EU o zadržavanju migranata.

Ponovno povećanje dolazaka migranata u Grčku uslijedilo je nakon što je Turska otvorila svoje granice. U Turskoj se sada nalazi oko 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica, a EU optužuju da nije učinila dovoljno da im pomogne. Oel tvrdi kako zemlje EU moraju primiti izbjeglice i dopustiti im da tamo zatraže azil. No pozdravio je i odluku o prihvatu djece koja putuju bez pratnje kao “dobar prvi korak”.

Što se tiče nove mjere, Johansson je rekla da će se povratak migranata u domovine odvijati u koordinaciji s UN-ovom organizacijom za migrante IOM-om te graničnim snagama EU Frontexom.

Pročitajte više