EU će Srbiji dati 598 milijuna eura za gradnju pruge Beograd-Niš

Ilustracija: Milan Maricic/PIXSELL

EUROPSKA unija i Srbija potpisale su u utorak ugovor o prvoj tranši bespovratne pomoći Unije za gradnju pruge Beograd-Niš, što je najveća donacija Unije za neki projekt u Srbiji. Ta je pruga dio za dio paneuropskog željezničkog koridora 10 koji povezuje srednju Europu sa Solunom.

Paket iznosi 598 milijuna eura, a prva tranša od 82.8 milijuna eura. Na potpisivanju ugovora u vlaku na liniji Beograd-Niš bili su europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. "Izabrali smo ovaj projekt, jer može promijeniti realnost na terenu za građane Srbije, juga zemlje, a time i cjelokupne regije", rekao je Varhelyi na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem na beogradskom željezničkom kolodvoru Prokop.

Srbija će u gradnju uložiti 525 milijuna eura iz proračuna

Vučić je naveo da će brza željeznica od Beograda do Niša stajati 2.77 milijardi eura, od kojih će Srbija uložiti 525 milijuna iz proračuna, a ostatak financirati kreditima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Najavio je da će pruga biti gotova do kraja 2027. godine.

Željeznički Koridor 10 je jedan od paneuropskih koridora koji povezuju središnju Europu sa Solunom, a dio je Ekonomsko-investicijskog plana Unije za zapadni Balkan u iznosu od 30 milijardi eura.

Cilj tog plana je mobilizirati investicije u transportu, energetici, zelenoj i digitalnoj tranziciji, kako bi se stvorio održiv rast i nova radna mjesta koji dosežu trećinu ukupnog BDP-a država zapadnog Balkana.

Pročitajte više