EU dužnosnik devet puta letio na tuđi račun, premjestili ga na novu poziciju

Foto: EPA

DIREKTOR uprave Europske komisije za mobilnost i transport Henrik Hololei premješten je na drugu dužnost, objavio je glasnogovornik EK, nakon skandala koji je izazvalo sporno financiranje njegovih putovanja u Katar. "Kolegij (povjerenika) odlučio je, na njegov zahtjev, imenovati generalnog direktora za mobilnost i promet Henrika Hololeija... na mjesto savjetnika u glavnoj upravi za međunarodno partnerstvo od 1. travnja", rekao je Eric Mamer.

Posrijedi nije stegovna mjera, nego premještaj na radno mjesto s istim uvjetima, naglasio je glasnogovornik kadrovskog odjela EK. Hololei nije odmah odgovorio na upit da komentira odluku. Politico je u veljači otkrio da je Hololei u razdoblju od 2015. do 2021. devet puta besplatno letio poslovnom klasom Qatar Airwaysa, što je on kasnije i potvrdio.

Besplatno je letio kad je njegova uprava pregovarala s Katarom

Troškove za dva leta snosio je Katar, a ostale su platili lobističke udruge i organizatori konferencije, izvijestio je Politico. Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly zatražila je od predsjednice EK Ursule von der Leyen informacije o financiranju poslovnih putovanja, upozorivši je na pojačanu osjetljivost javnosti nakon skandala s korupcijom u Europskom parlamentu.

Hololei je besplatno letio Qatar Airwaysom u vrijeme kada je njegova uprava pregovarala s Katarom o sporazumu o zračnom prometu. "Već sam u korespondenciji s Europskim parlamentom napomenula da su takvi skandali poklon onima koji bi željeli naštetiti EU ili narušiti njen ugled", naglasila je O'Reilly.

Komisija je odgovorila da su putovanja odobrena zato što Hololei nije bio dio pregovaračkog tima, dodavši da nisu utvrdili sukob interesa. "Javnost možda neće vidjeti tu razliku budući da u konačnici odgovornost za te pregovore snosi glavni direktor", uzvratila je O'Reilly.

Komisija preispituje financiranje poslovnih putovanja

Komisija je ipak odlučila preispitati smjernice o financiranju poslovnih putovanja i početkom ožujka glasnogovornica Dana Spinant rekla je da na snagu stupaju novi, stroži propisi o službenim putovanjima, koja djelomično ili u potpunosti financiraju vanjski izvori.

Prema novim propisima, putovanja službenika, uz izuzetak same Komisije, smiju financirati samo članice EU, članice skupine G7 i G20, države u Europskom gospodarskom prostoru, Europskom prostoru slobodne trgovine (EFTA) i Ujedinjeni narodi.

Troškove putovanja smiju snositi i sveučilišta, ali samo ako dužnosnici putuju radi predavanja ili drugih akademskih aktivnosti. Sva ostala službena putovanja financirat će isključivo Europska komisija.

Pročitajte više