EU dužnosnik: Xi je svjestan da su Kinezi frustrirani zbog strogih koronamjera

Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping je svjestan da postoji frustracija unutar Kine zbog implementacije strogih protupandemijskih mjera, kazao je dužnosnik Europske unije za CNN. Tvrdi kako je Xi tijekom jučerašnjeg sastanka u Pekingu rekao predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da su prosvjednici "uglavnom studenti" koji su frustrirani nakon tri godine koronamjera. 

Također, Xi je navodno nagovijestio potencijalno ublažavanje protupandemijskim mjera. “Xi je rekao da je omikron manje smrtonosan od delte, zbog čega se kineska vlada osjeća otvorenijom prema daljnjem ublažavanju ograničenja”, dodao je dužnosnik EU- koji je pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti.

Međutim, dužnosnik nije mogao potvrditi je li Xi izgovorio riječ "prosvjed" na mandarinskom jeziku, niti reći koju je točno formulaciju upotrijebio kineski čelnik da bi opisao nedavne nemire. Rijetke demonstracije su posljednjih tjedana pogodile Kinu zbog nezadovoljstva mjerama koje ograničavaju život građana već gotovo tri godine. 

Najavljeno ublažavanje mjera u Pekingu

Najnoviji val prosvjeda je bez presedana od prodemokratskog pokreta na Trgu Tiananmen 1989. godine. Otkako je Xi došao na vlast 2012., Komunistička partija je pojačala kontrolu nad svim aspektima života te pokrenula sveobuhvatno slamanje neslaganja i izgradila visoko-tehnološku državu nadzora. 

Xijeve primjedbe dolaze u trenutku kada pojedina područja u Kini pokazuju naznake da će olabaviti neka od nametnutih ograničenja, uključujući ukidanje karantena i dopuštanje dijelu pacijenata da budu u karanteni kod kuće.

Lokalna vlast u Pekingu je objavila da putovanje javnim prijevozom u kineskoj prijestolnici više neće biti zabranjeno onim putnicima koji nemaju negativan rezultata testa na koronavirus u prethodnih 48 sati. 

Ipak, Kina još uvijek nije objavila nikakav potpun plan ponovnog otvaranja i uklanjanja bezbrojnih ograničenja diljem zemlje. Najviši kineski dužnosnik zadužen za borbu protiv koronavirusa je u srijedu poručio zdravstvenim dužnosnicima da se zemlja suočava s "novom fazom i misijom" u kontroli pandemije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više