EU ima novu klasifikaciju faktora za zaštitu od sunca

AVENE dermatološki laboratoriji prvi su i kao jedni od rijetkih u označavanju svojih proizvoda primijenili novu europsku klasifikaciju oznaka za visinu faktora zaštite od sunca.

COLIPA (Europsko udruženje za kozmetičku industriju) usvojilo je novu metodu mjerenja faktorima SPF-a: od 2 (najmanji stupanj zaštite) do 50+ (najviši stupanj zaštite – svi proizvodi čiji je zaštitni faktor bio jednak ili viši od 60).

Nova klasifikacija je uvedena, jer mnogi proizvođači primjenjuju australski ili američki sustav označavanja zaštitnih faktora koji međusobno nisu usporedivi te samo zbunjuju potrošače. To je iznimno bitno zbog činjenice da je u posljednjih desetak godina zbog oštećenja ozonskog omotača opasnost od štetnih učinaka ultraljubičastih zraka značajno povećana.

S 250 godina iskustva i znanja, Avène dermatološki laboratoriji istinski su lideri u segmentu medicinske dermokozmetike i uvelike su zaslužni za stvaranje svijesti o štetnom učinku te nužnosti adekvatne zaštite od oba tipa UV zraka - UVA i UVB. Primjenjujući to saznanje u razvoju Avène Sun linije proizvoda za zaštitu od sunca, uspjeli su ujednačiti razinu zaštite od UVA i UVB zraka u svim svojim proizvodima.

Melita Smolek, voditeljica Avène Sun linije proizvoda u Oktal Pharmi, osvrnula se na najnovija istraživanja Avène dermatoloških laboratorija: "Avène laboratoriji godišnje provode velik broj znanstvenih istraživanja kako bi maksimizirali zaštitu od sunca koju pružaju njihovi proizvodi i spriječili neželjene učinke sunčanja".

Prvo istraživanje pokazalo je kako u slučaju korištenja Avène Sun 50+ spreja treba 23 puta veća količina UV zračenja da bi se kod ispitanika pojavio osip i crvenilo, odnosno solarna urtikarija. Drugo istraživanje ispitivalo je otpornost osoba svjetlije puti na pojavu crvenila kože lica, ruku i leđa, pojavu hiperpigmentacije, a mjerena je i ukupna doza UV zračenja kojom su osobe izložene na 3.500 m nadmorske visine.

Dokazana je izuzetna fotozaštita Avène Sun 50+ proizvoda i nakon ekstremnog trodnevnog izlaganja suncu na visokim nadmorskim visinama, bez pojave crvenila i opeklina.

Treće istraživanje provedeno je u još ekstremnijim uvjetima na nadmorskoj visini od 4.550 m do 5.730 m prilikom tri planinarske ekspedicije u Meksiku. Nakon prvog dana niti jedan od sudionika nije imao znakove opeklina od sunca, dok je i nakon drugog i trećeg dana zaštita od opeklina ostala izuzetna kod čak 91% ispitanika.

Melita Smolek najavila je i početak humanitarne akcije "Mala pomoć u borbi protiv melanoma“, u kojoj će se od 30.5. do 30.8.2005, odvojiti 1 kunu od svakog prodanog proizvoda iz Avène Sun linije, a prikupljeni iznos donirati Hrvatskoj ligi protiv raka, za pomoć oboljelima od melanoma.“

Pročitajte više