EU ipak uvodi mjeru koja je razbjesnila Putina

Foto: EPA

EUROPSKA unija je obećala ograničiti cijenu ruske nafte i nametnuti daljnja ograničenja trgovine visokom tehnologijom, kao dio najnovije runde sankcija, kako bi se "natjeralo Kremlj da plati" za eskalaciju rata.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Rusija podigla invaziju na "novu razinu", navodeći lažne referendume na teritoriju pod ruskom okupacijom, naredbu o djelomičnoj mobilizaciji i prijetnju Vladimira Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje. "Odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju", rekla je.

Obećala je da će EU uvesti ograničenje cijena ruske nafte kako bi "pomogla smanjiti ruske prihode i održati globalno tržište stabilnim". Europska komisija također želi nametnuti daljnja ograničenja na visokotehnološku robu koju EU može prodavati Rusiji, kao što su određene kemikalije i komponente zrakoplovstva, kako bi dodatno oslabila sposobnost Kremlja da vodi rat.

 

Putin prijetio Europi

Podsjetimo, Putin je ranije zbog najave EU da bi mogla ograničiti cijene ruskih energenata prijetio Europi.

"Daljnja primjena politike sankcija može, bez pretjerivanja, prouzročiti još teže, pa i katastrofalne posljedice na svjetskom energetskom tržištu", rekao je Putin. 

"Sankcije protiv Rusije uzrokuju mnogo više štete upravo zemljama koje ih uvode", rekao je, što je dosad puno puta ponovio, ističući da su cijene energenata u zapadnim zemljama eksplodirale. Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se ostale zemlje proizvođači nafte odupiru zapadnim zahtjevima za povećanjem proizvodnje kako bi se nadoknadila bojkotirana ruska nafta i spriječio rast cijena.

 

Pročitajte više