EU: Moramo proizvoditi više antibiotika. Prijeti nam nestašica

Ilustracija: Profimedia

EUROPSKA unija mora prije zime povećati proizvodnju ključnih antibiotika i razboritije ih trošiti kako bi spriječila nestašicu, upozorila je Europska komisija. Bude li potražnja ove zime slična prosjeku u prethodnim godinama, podaci upućuju na zaključak da će ponuda oralnih formulacija ključnih antibiotika za respiratorne infekcije pokriti potrošnju, objavila je Komisija.

Zaključak se temelji na podacima o ponudi i potrošnji amoksicilina, amoksicilin/klavulanske kiseline, penicilina V, azitromicina, klaritromicina, ceftriaksona, cefotaksima i piperacilin-tazobaktama. Europska agencija za lijekove (EMA) i Agencija za spremnost i reakciju u zdravstvenoj krizi (HERA) nastavit će istodobno suradnju s nadležnim tijelima na jačanju mjera kojima bi se pojačala opskrba skupinom intravenoznih antibiotika, dodaje se. 

Prioritet su antibiotici za liječenje respiratornih infekcija

"Ključno je da odmah poduzmemo mjere kako bismo se pripremili za zimu i spriječili potencijalnu nestašicu antibiotskih lijekova", rekla je povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides. Pravodobne pripreme prije početka jeseni osigurat će farmaceutskim kompanijama dovoljno vremena za povećanje kapaciteta i za podmirivanje potražnje, ističu u Komisiji.

Prioritet su antibiotici koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija, stoji u priopćenju. Uz veću proizvodnju i razboritiju potrošnju, Komisija članicama sugerira i da u suradnji s kompanijama prate potražnju i zalihe ključnih antibiotika. U izradi je i popis ključnih lijekova, čija bi prva verzija trebala biti objavljena do kraja godine.

Europska agencija za lijekove pratit će na temelju proširenih ovlasti dostupnost lijekova u idućim mjesecima kako bi pravodobno otkrila nestašicu koja bi se mogla razviti u krizu u opskrbi, a EK će po potrebi moći organizirati zajedničku nabavu za svih 27 članica.

Pročitajte više