EU osudio poljski zakon koji brani spolni odgoj u školi, HDZ i Sinčić suzdržani

Foto: Epa

DANAS se u Europskom parlamentu glasalo o rezoluciji u kojoj zastupnici izražavaju zabrinutost zbog poljskog nacrta zakona koji kriminalizira spolni odgoj u školama i zbog kojeg bi nastavnici koji to predaju mogli završiti u zatvoru.

Poruka rezolucije usvojena je sa 471 glasom za, 128 zastupnika glasalo je protiv, a 57 ih je bilo suzdržano.

Prema nacrtu novog zakona, nastavnici koji u školama djecu podučavaju o seksualnom odgoju mogu dobiti tri godine zatvorske kazne, a govori se čak i o povećanju na pet godina.

Europski parlament izjavio je u priopćenju kako osuđuje ovaj pomak Poljske prema dezinformiranju mladih, stigmatiziranju i zabrani seksualnog aspekta života u obrazovanju. Poziva poljski parlament da se suzdrži od usvajanja prijedloga zakona.

Rezolucijom se ohrabruju sve zemlje EU-a na pružanje sveobuhvatnog spolnog obrazovanja prilagođenog dobi djece. Zastupnici ističu da nedostatak informacija i obrazovanja o spolu i seksualnosti dovodi sigurnost i dobrobit mladih ljudi u pitanje i čini ih podložnijim seksualnom iskorištavanju, zlostavljanju i nasilju, uključujući i uznemiravanje putem interneta.

HDZ i Sinčić suzdržani

Kako je doznao Dnevnik.hr, od naših europarlamentaraca za rezoluciju su glasali SDP-ovi Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Tonino Picula te IDS-ov Valter Flego i nezavisni Mislav Kolakušić.

Protiv rezolucije bila je Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke, a HDZ-ovi Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko bili su suzdržani.

Suzdržan je bio i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Podsjetimo, poljski zastupnici izglasali su sredinom listopada prijedlog zakona o kriminalizaciji "promicanja spolne aktivnosti među maloljetnicima". Neki poljski liberali smatraju kako je pravi cilj zakona zapravo zabrana seksualnog obrazovanja u školama.

Zakon su predložili zastupnici vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS).

Nastavnici iza rešetaka?

U poljskim školama za sada ne postoji formalno obrazovanje o spolnom odgoju. Umjesto toga, učenike se uči kako da se "pripreme za obiteljski život".

U nekim gradovima, kojima upravljaju liberalnije stranke, pokrenuti su neformalni programi seksualnog odgoja, što je izazvalo reakciju PiS-a i Katoličke crkve.

Prema novom zakonu, takvi bi programi mogli biti nezakoniti te bi nastavnici koji pružaju informacije mladima o opasnostima i zaštiti prilikom seksualnog odnosa iza rešetaka mogli provesti i nekoliko godina.

"Sramota za zastupnike ... koji su uputili na daljnju proceduru zakon koji će seksualno obrazovanje kažnjavati zatvorom", napisala je na Twitteru oporbena zastupnica Joanna Scheering-Wielgus.

Pročitajte više