EU prijeti Crnoj Gori ukidanjem eura: Niste sposobni za našu valutu

EUROPSKA UNIJA sve glasnije prijeti Crnogorcima da bi im mogla ukinuti euro, valutu koja je u susjednoj državi službena od 2002. Crnogorce od takvog scenarija hvata panika.

"Smanjile bi se strane investicije, narasla bi inflacija, proračunski rashodi i siva ekonomija. Pogoršao bi se i kreditni rejting", upozorio je čelnik Centralne banke Radoje Žugić.

EU Crnu Goru proziva da ne ispunjava kriterije iz Maastrichta, koje se mora poštovati u eurozoni: stabilnost cijena, proračunski manjak od maksimalno 3 posto, dug manji od 60 posto BDP-a, niske kamatne stope i stabilnost tečaja.

"Te kriterije ispunjavamo bolje nego neke druge zemlje članice eurozone", dodao je Žugić.

Već se nagađa da bi se mogla ponoviti situacija iz 2002. kad je EU prešutno dala zeleno svjetlo Crnoj Gori da uvede euro, jer je zemlja i njeno tržište toliko mala da nema šanse da ugrozi stabilnost eura. Bruxelles je zabrinut ponajprije zbog enormne zaduženosti Crne Gore, koja je u zadnje tri godine sa 27 porasla na 57 posto BDP-a.

U Crnoj Gori raste i inflacija, kao i proračunski deficit koji su ranijih godina krpali rasprodajom državne imovine.

Zato su u Podgorici sve glasniji ekonomisti koji predlažu da se ukine euro i uvede nacionalna valuta čiji bi tečaj bio na razini zajedničke europske valute. 

Pročitajte više