EU prijeti Srbiji i Kosovu: Kaznit ćemo vas ako se nasilje ponovi

Ilustracija: EPA

EUROPSKA unija je u subotu zaprijetila uvođenjem kaznenih mjera Srbiji i Kosovu ako ne spriječe ponavljanje nasilja koje je bilo usmjereno protiv međunarodnih mirovnih snaga nakon spornih izbora lokalnih gradonačelnika. "Neuspjeh u deeskalaciji napetosti dovest će do negativnih posljedica", navodi EU u priopćenju objavljenom u subotu.

U priopćenju se poziva na hitnu uspostavu mira na sjeveru Kosova, gdje su krajem svibnja srpski militanti zapaljivim napravama i kamenjem napali mirovne snage NATO saveza tijekom prosvjeda u selu Zvečan. Ranjeno je 30 talijanskih i mađarskih vojnika i više od 50 Srba.

"Prestanite koristiti retoriku razdora"

Kako bi točno mogle izgledati "odlučne mjere" kojima prijeti EU, nije objašnjeno. Moguće je smanjenje financijske potpore koju dvije zemlje dobivaju kao kandidati za ulazak u EU. Suradnja bi također mogla biti ograničena. "Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjegavati u budućnosti", stoji u izjavi koju je u ime EU objavio povjerenik za vanjske poslove Josep Borrell.

EU je pozvala Kosovo i Srbiju da poduzmu trenutnu i bezuvjetnu akciju za deeskalaciju situacije i da "prestanu koristiti retoriku razdora i suzdrže se od bilo kakvih daljnjih nekoordiniranih akcija".

Nedavni prosvjedi rasplamsali su se nakon izbora novih gradonačelnika na sjeveru Kosova, političara albanskog podrijetla koji su pobijedili na dopunskim izborima, koje su Srbi bojkotirali po nalogu vlasti u Beogradu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više