EU rekordno kaznio Intel s 1,06 milijardi eura zbog kršenja pravila tržišne utakmice

EUROPSKA unija kaznila je američki Intel Corp. s rekordnih 1,06 milijardi eura zbog kršenja pravila tržišne utakmice i pokušaja istiskivanja s tržišta svog jedinog konkurenta Advanced Micro Devices Inc. (AMD).

Intel je odluku EU-a nazvao pogrešnom te najavio žalbu na tu odluku, koja je po težini premašila i onu od 899 milijuna eura kazne za monopol, koju je od Unije prošle godine dobio i Microsoft, prenose strane agencije.

Intel, kojem je sjedište u Santa Clari u Kaliforniji, drži oko 80 posto svjetskog tržišta mikroprocesora za osobna računala, a jedini mu je rival već spomenuti AMD. Intel je, naime, davao popust na cijenu svih svojih x86 mikroprocesora za osobna računala proizvođačima računala Aceru, Dellu, HP-u, Lenovu i NEC-u. Usto, Intel je istima plaćao kako bi zaustavili ili odgodili lansiranje na tržište računala baziranih na AMD čipovima.

"Potrošačima nije nanesena nikakva šteta. Odluka Unije je pogrešna", kazao je izvršni direktor Intela Paul Otellini. S druge strane, predsjednik europskog dijela AMD-a Giuliano Meroni, pozdravio je odluku EU-a te kazao kako će ova odluka prebaciti moć s manipulativnog monopoliste na proizvođače računala i najvažnije od svih, potrošače.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više