Napeti odnosi Kine i EU. Scholz u Pekingu, evo što mu je rekao kineski predsjednik

Foto: EPA

Suradnja između Kine i Njemačke nije rizik, već jamstvo za stabilne veze i prilika za budućnost, rekao je danas kineski predsjednik Xi Jinping u Pekingu, u vrijeme kad se Europska unija žali na kineske proizvode koji preplavljuju europska tržišta. Industrijski i opskrbni lanci Kine i Njemačke duboko su isprepleteni, a njihova su tržišta izuzetno međuovisna, rekao je Xi njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, koji boravi u trodnevnom posjetu Kini.

"Bilateralne odnose moramo razvijati sveobuhvatno i na njih gledati iz dugoročne i strateške perspektive", kazao je Xi. Riječ je o prvom Scholzovom posjetu Kini otkako je njemačka vlada prošle godine započela strategiju "smanjenja rizika", kojom želi izbjeći preveliku ovisnost o kineskim dobavljačima.

Njegov se posjet odvija u vrijeme kada EU izražava zabrinutost zbog prijetnje koju za europske tvrtke predstavljaju kineski proizvodi, uključujući električna vozila i druge zelene tehnologije, koji preplavljuju tržišta Unije.

Što kaže Von der Leyen?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen požalila se na kinesku prekomjernu proizvodnju, koju se nekorektno potiče "golemim" državnim subvencijama.

"Kineski izvoz električnih vozila, litijevih baterija i fotonaponskih proizvoda nije samo obogatio globalnu opskrbu i ublažio inflatorni pritisak već je uvelike pridonio odgovoru na klimatske promjene te zelenoj i niskougljičnoj transformaciji", rekao je Xi Scholzu.

"(Njemačka i Kina) trebale bi biti oprezne kada je riječ o rastućem protekcionizmu, sagledati pitanje proizvodnog kapaciteta objektivno i dijalektično iz tržišno orijentirane i globalne perspektive", poručio je Xi.

Scholz oprezan

Scholz je oprezan što se tiče potiskivanja Kine, važnog tržišta za Njemačku, rekavši da EU ne bi trebala postupati iz protekcionističkog, vlastitog interesa. Međutim, natjecanje između Kine i Njemačke trebalo bi biti pošteno, rekao je Scholz u Šangaju u ponedjeljak.

"U nekom trenutku će u Njemačkoj i Europi biti kineskih automobila. Jedina stvar koja uvijek mora biti jasna jest da konkurencija uvijek mora biti poštena", rekao je Scholz studentima na sveučilištu Tongji u Šangaju.

"Drugim riječima, da nema dampinga (plasiranja proizvoda na tržište po preniskim cijenama), da nema prekomjerne proizvodnje, da se ne krše prava intelektualnog vlasništva", izjavio je Scholz.

U posjetu Kini pridružili su mu se šefovi njemačkih tvrtki poput Ole Kalleniusa, čelnika Mercedes-Benza, i Olivera Zipsea, šefa BMW-a, što je naglasilo važnost kineskog tržišta za najveće gospodarstvo Europe.

"Vidimo više prilika nego rizika" 

Kinesko-njemačke gospodarske veze ne bi trebalo samo njegovati nego i proširiti, rekao je iz Pekinga čelnik Mercedes-Benza za njemačku TV kuću ARD ističući važnost jačanja njemačke pozicije na kineskom tržištu.

BMW-ov Zipse izrazio je slično stajalište o Kini, najvećem trgovinskom partneru Njemačke, istaknuvši da njegova tvrtka vidi "više prilika nego rizika".

Kina i Njemačka imaju "ogroman potencijal" za suradnju u tradicionalnim područjima poput proizvodnje strojeva i automobila, kao i u rastućim poljima, uključujući zelenu transformaciju i digitalnu umjetnu inteligenciju, kazao je Xi Scholzu.

Xi komentirao i Ukrajinu

Što se tiče krize u Ukrajini, Xi je pozvao sve strane na suradnju kako bi se što prije obnovio mir i spriječilo da sukob izmakne kontroli. Kina podržava sve napore prema mirovnom rješenju, kao i održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale Rusija i Ukrajina uz jednako sudjelovanje svih strana, rekao je Xi njemačkom kancelaru.

Pročitajte više